Cea mai tânără fiică a lui Nelson Mandela, decedată de COVID-19, a fost înhumată la Johannesburg

  • 17 Iulie 2020 15:36
Cea mai tânără fiică a lui Nelson Mandela, decedată de COVID-19, a fost înhumată la Johannesburg

Zindzi Mandela, cea mai tânără fiică a primului președinte sud-african de culoare Nelson Mandela, decedată săptămâna aceasta după ce, potrivit familiei sale, s-a contaminat cu noul tip de coronavirus, a fost înhumată vineri la Johannesburg, au anunțat mass-media locale, informează AFP, preluat de Agerpres.

Fiul său Zondwa Mandela a dezvăluit că mama lui, în vârstă de 59 de ani, a fost testată pozitiv cu noul tip de coronavirus chiar în ziua decesului său, luni, într-un spital din Johannesburg. Cu toate acestea, familia așteaptă rezultatele autopsiei pentru a ști cauzele exacte ale morții sale, a precizat el.

Într-un discurs funebru susținut joi seara, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a ținut să-i mulțumească familiei Mandela pentru că "a făcut acest gest foarte important de a împărtăși națiunii această informație". "Contribuiți astfel la aceea ca bolnavii (de COVID-19) să fie acceptați de societate", a estimat el. "Acesta este un virus care ne afectează pe toți, nu ar trebui să existe stigmatizare a persoanelor infectate", a mai spus președintele sud-african.

Africa de Sud este cea mai afectată țară de COVID-19 de pe continentul african, cu peste 324.000 de cazuri confirmate, dintre care 4.669 de decese.

Zindzi Mandela era cea mai tânără fiică a lui Nelson Mandela, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și primul președinte sud-african de culoare (1994-1999), și a lui Winnie Madikizela-Mandela, reprezentantă populară dar controversată a luptei împotriva apartheidului.

Ea a fost înhumată vineri alături de mama ei, într-un cimitir din Johannesburg.

În ceea ce-l privește pe fratele său vitreg, Makgatho Mandela, acesta a murit de SIDA în 2005. Nelson Mandela a dezvăluit oficial cauza decesului fiului său, contribuind astfel de ridicarea tabu-ului asupra acestei boli ce făcea ravagii în Africa de Sud.

Zindzi Mandela a fost crescută de bunica ei, în absența tatălui său închis vreme de 27 de ani pentru rolul său cheie în lupta contra regimului apartheid. Ea a participat la rândul său la mișcarea de eliberare.

În 1985, în fața a zeci de mii de persoane adunate în orașul Soweto (nord), loc marcant al rezistenței împotriva regimului rasist, tânăra Zindzi a citit un discurs al tatălui său, aflat pe atunci la închisoare, în care acesta respingea propunerea președintelui de la acea dată, PW Botha, de a-l elibera condiționat.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău