Cea mai tânără femeie americană care va ajunge în spațiu este o supraviețuitoare a cancerului și are 29 de ani

  • 23 Februarie 14:53
Cea mai tânără femeie americană care va ajunge în spațiu este o supraviețuitoare a cancerului și are 29 de ani

Hayley Arceneaux, în vârstă de 29 de ani, va deveni spre sfârșitul acestui an nu doar prima "turistă spațială" care va zbura în cosmos în absența unui profesionist, ci și cea mai tânără astronaută americană și, totodată, prima supraviețuitoare a cancerului care va ajunge pe orbita Terrei, informează AFP marți, potrivit Agerpres.

Din cauza unui cancer osos apărut în copilărie, Hayley poartă tije de oțel în piciorul stâng, un motiv care, până de curând, ar fi fost suficient de puternic pentru a-i reduce la zero șansele de a zbura în spațiu.

Totul s-a schimbat însă atunci când Jared Isaacman, un tânăr miliardar american pasionat de explorarea spațială, a închiriat locurile de la bordul unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX și a decis să primească alături de el alte trei persoane.

Prima persoană aleasă pentru această misiune fără precedent, denumită "Inspiration4" și care va fi lansată la sfârșitul anului 2021, este Hayley.

Tânăra a fost tratată în copilărie la spitalul pedriatic St. Jude din Memphis, Tennessee, specializat în boli ale copiilor și în special în oncologie, o instituție pentru care Jared Isaacman speră să strângă 200 de milioane de dolari cu ocazia acestei misiuni spațiale.

"Am primit un apel telefonic surprinzător la începutul lunii ianuarie (...) mi s-a explicat ideea misiunii și, în mare, am fost întrebată dacă voiam să zbor în spațiu", a declarat Hayley Arceneaux. "Am răspuns imediat: 'Da, absolut!'", a adăugat tânăra, care lucrează în prezent pentru același spital, în calitate de asistentă medicală.

În copilărie, Hayley a vizitat centrul NASA din Houston, Texas. "Bineînțeles, am vrut să devin astronaut. Dar, apoi, câteva luni mai târziu, am fost diagnosticată cu cancer și acest lucru mi-a schimbat întregul univers", a declarat ea.

"Până acum, astronauții trebuiau să fie cu adevărat perfecți din punct de vedere fizic. Nu este o categorie de care să aparțin, din cauza operațiilor pe care le-am suportat la nivelul piciorului. Unul dintre lucrurile care mă entuziasmează cel mai mult la această misiune este faptul că ea deschide călătoriile în spațiu pentru toată lumea", a subliniat Hayley.

"Aș vrea să îi îndemn pe pacienții mei să aibă visuri mari și să nu își impună limite. Și sper să le arăt cu adevărat că totul este posibil", a adăugat ea.

Ceilalți doi membri ai misiunii sunt un donator care a participat la o strângere de fonduri organizată în beneficiul spitalului St. Jude, al cărui nume a fost tras la sorți, și o persoană care dorește să creeze o companie "pentru a schimba lumea", selectată de un juriu.

Ei vor fi cunoscuți luna viitoare și își vor începe antrenamentul alături de Jared Isaacman și Hayley Arceneaux.

Misiunea, programată pentru sfârșitul anului, va avea o durată de câteva zile, iar turiștii spațiali vor efectua pe o orbită joasă o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute.

La finalul misiunii, o capsulă Dragon, același model care a reușit în noiembrie 2020 să transporte pe orbită patru astronauți în drum spre Stația Spațială Internațională, va reintra în atmosferă și va ameriza în largul coastelor statului american Florida.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
5
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
2
Tue
5
Wed
7
Thu
8

Curs oficial BNM 27 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 -0.0000
USD 17.4546 -0.0000
RON 4.3784 -0.0000
UAH 0.6257 -0.0000
RUB 0.2368 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău