Cea mai scumpă mașină vândută vreodată la licitație. Au fost produse doar 36 de exemplare din această serie

  • 27 August 2018 13:52
Cea mai scumpă mașină vândută vreodată la licitație. Au fost produse doar 36 de exemplare din această serie

Un Ferrari din 1962 a devenit cea mai scumpă mașină vândută vreodată la licitație. Automobilul a fost cumpărat cu 48,4 milioane de dolari în cadrul unei licitații organizată de Casa Sotheby's la Săptămâna Mașinilor din orașul californian Monterey. Este vorba despre unul dintre cele mai luxoase și exclusiviste evenimente de gen din lume. Iar prețul este cu 10 milioane de dolari peste precedentul record, deținut de un Ferrari din aceeași generație.

Noua mașină de record este un Ferrari 250 GTO din 1962, al treilea din cele 36 de exemplare din această serie produse de firma italiană.

La asta se adaugă un pedigree de curse impresionant: fostă mașină de teste a Ferrari, condusă în celebra cursă siciliană Targa Florio din 1962 de campionul mondial de Formula 1 Phil Hill, câștigătoare a campionatului italian de turisme din același an, prima la Targa Florio în 1963 și 1964, cu Gianni Bulgari, fost președinte al mărcii omonime, la volan.

Ian Kelleher, director Sotheby's: Aproape toate modele Ferrari sunt frumoase, cu greu găsești unul care nu este. Dar din motive evidente, GTO este chintesența acestei frumuseți, combinată cu un design cu scop precis.

La cinci decenii după ce a ieșit din fabrica din Maranello, mașina și-a păstrat motorul și cutia de viteze originale. Caroseria inițială a fost înlocuită de uzină cu una mai agresivă în 1964, însă de modificare au beneficiat doar alte șase bolizi. În ultimii 18 ani, mașina a făcut parte din colecția fostului programator de la Microsoft care a pus bazele Word, Excel și Powerpoint.

Greg Whitten, fost proprietar: Dacă mergi pe drumuri șerpuite și obosești motorul, nu se simte bine. Dar o dată ce ajungi la turația optimă, între 4.000 și 8.000 de rotații pe minut, mașina se trezește la viață. Deodată se lipește de drum și poți să controlezi toată mașina din accelerație.

Există, încă, toate cele 36 de Ferrari 250 GTO construite, dar foarte rar unul dintre ele apare pe piață. Mașina de record a fost doar a treia scoasă la licitație după anul 2000. 250 GTO este recunoscut drept cel mai dorit automobil din lume. Printre actualii posesori se numără bateristul de la Pink Floyd, Nick Mason, și creatorul de modă Ralph Lauren.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău