Cea mai mică biserică din R.Moldova are doar 16 metri pătrați

  • 15 Octombrie 2017 23:16
Cea mai mică biserică din R.Moldova are doar 16 metri pătrați Sursa: Facebook.com/Savatie Baștovoi

Cea mai mică biserică din Moldova este construită în satul Oricova, din raionul Călărași. Lăcașul, de doar 16 metri pătrați, este ridicat de binecunoscutul preot Savatie Baștovoi.

Construcția în formă de navă are la bază arhitectura bisericilor din primele secole și este singura construită vreodată în satul în care a copilărit călugărul.

„Mămica grebla pe aici, că noi aici aveam cartofi și țin minte că m-am oprit, aveam vreo cinci ani cred și am zis mămică am să fac o biserică aici, am să cresc mare o să fiu general o să am o mașină neagră mare și o să am o geantă mare cu bani”a spus Savatie Baștovoi, preot.

Anul trecut, părintele și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă. A făcut singur mortar și a pus cărămidă peste cărămidă. În ajutor i-au venit și oameni absolut necunoscuți. 

„La casă mi-am plătit când am avut nevoie echipă, dar aici am vrut să fac și așa să cunosc voia Domnului că este voia Lui să o fac și mi-au venit cei mai diverși oameni de la tineri, sportivi, au fost și patroni de afaceri de altfel profitabile în Moldova”adaugă Savatie Baștovoi, preot.

Banii pentru construcția bisericii i-a câștigat din cărțile vândute, dar și din gențile și alte produse din piele pe care le face la comandă. 

„Este o servietă clasică, așa cum se făceau acum 200 de ani, asta este o geantă inspirată din modelele din muzeu. Eu vă spun că o purtați toată viața cât mai puteți duce o geantă în mână, cu siguranță va rezista”a menționat Savatie Baștovoi, preot.

La biserica lui Savatie Baștovoi mai trebuie de montat acoperișul, pusă podeaua, altarul și de făcut fresca. Părintele speră că lucrările vor fi terminate până la sfârșitul anului, iar prima slujbă va fi ținută chiar de Crăciun.

„Eu aș vrea să fie și am o înțelegere să lucrăm chiar iarna asta pictura interioară, asta este posibil, mai departe dacă Dumnezeu ne dă sănătate și lucrurile se așează bine putem să o avem gata”a conchis Savatie Baștovoi.

Sursa: ortodox.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău