Cea mai mare tranzacție din 2016. BERD a început procesul de preluare a Victoriabank

  • 27 Mai 2016 15:44
Cea mai mare tranzacție din 2016. BERD a început procesul de preluare a Victoriabank

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a demarat procesul de preluare a Victoriabank, a demarat,  după ce pe 24 mai, în afara pieței reglementate sau MTF a fost înregistrată o tranzacție cu 27,56% din acțiunile Victoriabank. Valoare totală a tranzacție a fost de 620,46 milioane lei, sau circa 27,81 milioane de euro la cursul oficial de schimb, notează mold-street.com.E…

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a demarat procesul de preluare a Victoriabank, a demarat,  după ce pe 24 mai, în afara pieței reglementate sau MTF a fost înregistrată o tranzacție cu 27,56% din acțiunile Victoriabank. Valoare totală a tranzacție a fost de 620,46 milioane lei, sau circa 27,81 milioane de euro la cursul oficial de schimb, notează mold-street.com.

E vorba de pachetele de 15,06% de acțiuni deținute la Victoriabank de BERD și 12,5% deținute de Alpha Bank din România.

Potrivit Comsiei Naționale a Pieței Financiare, tranzacția a avut loc sub forma de "depunere a valorilor mobiliare ca aport la capitalul social al societății cu răspundere limitată sau al persoanei juridice nerezidente".

Tranzacția a fost autorizată de Banca Națională a Moldovei (BNM). Amintim că la începutul anului trecut BERD a anunțat oficial că intenționează să majoreze participația sa la Victoriabank până la 50%.

Intenția a speriat unul din grupurile oligarhice, care a blocat tentativa BERD de a prelua a treia ca mărime bancă din țară.

Pentru aceasta la începutul lunii aprilie 2015, la propunerea lui Stephane Bride, ministrul Economiei și a ministrului Finanțelor Anatol Arapu, Guvernul Gaburici prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului, a modificat art 15 al Legii Instituțiilor Financiare, prin care au blocat o eventuală tranzacție de preluare a pachetului majoritar a Victoriabank

Decizia Guvernului Gaburici a provocat un scandal internațional, iar instituțiile financiare au sistat mai multe linii de finanțare a Moldovei.

Ulterior Philip Bennett, prim-vicepreședintele BERD, i-a adresat și o scrisoare, deja premierului interimar al Republicii Moldova, Natalia Gherman, în care acuza guvernul de "acțiuni deliberate și cinice".

Abia la finele anului trecut “Legea anti-BERD” a fost modificată încât să permită tranzacția planificată.

De notat că în prezent cea mai mare cotă din capitalul Victoriabank este deținută de firma Insidown Ltd din Cipru, beneficiar oficial fiind afaceristul rus Serghei Lobanov, dar, potrivit altor surse, un influent om politic din Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Mon
22
Tue
21
Wed
21
Thu
23
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău