Cea mai mare licitație din istoria Agenției Servicii Publice: jumătate de miliard pentru blanchete (Mold-street)

  • 12 Mai 2021 17:01
Cea mai mare licitație din istoria Agenției Servicii Publice: jumătate de miliard pentru blanchete (Mold-street)

Agenția Servicii Publice intenționează să achiziționeze blanchete cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate, în valoare de peste 525 milioane de lei, a anunțat deputatul PAS, Radu Marian, denunțând riscul unei licitații frauduloase comise în perioada pandemică și a unui guvern interimar, informează Mold-street.com.

„Pe 29 aprilie, a fost inițiată procedura de achiziție pentru aproximativ 3 milioane de blanchete cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, premise de conducere și certificate de înmatriculare cu o valoare estimativă de peste 498 de milioane de lei fără TVA”, se menționează într-un demers al parlamentarului adresat Guvernului, notează sursa citată.

ASP are rezerve de blanchete de circa 400.000 bucăți

În opinia acestuia, achiziția trezește semne de întrebare cu privire la legalitatea și necesitatea unei asemenea cantități de bunuri.

„Scopul acestor achiziții nu este clar în condițiile în care, conform unor informații pe care le dețin, în depozitul Agenției Servicii Publice există o rezervă de 400.000 de blanchete, ceea ce este suficient pentru activitatea instituției timp de aproximativ un an.”

În ce privește documentația de atribuire, parlamentarul susține că prezintă elemente care ar putea să prejudicieze concurența în cadrul licitației.

„Achiziția este formată dint-un singur lor, deși valoarea acesteia este foarte mare. Totodată, achiziția este una complexă și se solicită bunuri diferite după proprietăți. Agenția Servicii Publice nu argumentează decizia de a nu împărți loturile”, susține Radu Marian.

În același timp, această licitație, în opinia deputatului, contravine prevederilor Legii despre organizarea licitațiilor, și anume asigurarea concurenței și combaterea practicilor anticoncurențiale.

Totodată el susține că agenților economici li s-a dat un termen foarte scurt să participe, anunțul de intenție fiind publicat pe 29 aprilie.

Cea mai mare licitație din istoria ASP

Deocamdată administrația ASP nu a comentat declarațiile parlamentarului, serviciul de presă, susținând că va veni în scurt timp cu precizările de rigoare.

În același timp datele ASP, arată că aceasta ar fi cea mai mare procedură de achiziție de acest fel din istoria instituției, inclusiv și când de aceasta se ocupa întreprinderea de stat Registru, care a fost reorganizată în 2018 în ASP.

Citiți continuarea pe Mold-street.com

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău