Cea mai mare inegalitate de gen se atestă în politică și în sănătate

  • 22 Decembrie 2015 16:17
Cea mai mare inegalitate de gen se atestă în politică și în sănătate

Inegalitatea de gen este un fenomen prezent în toate sectoarele societății din Republica Moldova, potrivit Indexului Egalității de Gen prezentat marți, 22 decembrie, de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Femeile continuă să fie reprezentate insuficient în structurile politice, ponderea  antreprenorilor femei este în continuare mică, femeile au cu peste 20 la sută salarii mai mici decât bărbații, iar două treimi dintre ele au fost supuse pe parcursul vieții la cel puțin o formă de violență, arată datele studiului.

Politica este domeniul cu cel mai mare grad de inegalitate în Republica Moldova, potrivit indexului egalității de gen. Totuși,  procentul celor care cred că femeile sunt la fel de capabile de a se implica în procesele politice a crescut de aproape trei ori în ultimii 10 ani, susține expertul Alexei Buzu.

”A scăzut semnificativ, comparativ cu 2009, rata femeilor angajate, cu cel puțin un copil de vârstă preșcolară. Asta înseamnă că avem nevoie de intervenții, creșe, reformarea concediului de îngrijire al copilului, concediul paternal. Politica este domeniul cu cel mai mare nivel de inegalitate. Din 100 de puncte, în anul 2009 ne situam la 32, în 2014 suntem la 34. Am realizat un mic progres,  dar inegalitatea este destul de mare”, a declarat Alexei Buzu.

ONG-urile care luptă pentru apărarea drepturilor omului au adoptat recent o rezoluție pe care au înaintat-o Guvernului și Parlamentului, în care cer adoptarea de măsuri pentru asigurarea egalității de gen. Reprezentantul Platformei pentru egalitate de gen, Nina Lozinschi.

”Organizațiile au solicitat adoptarea în lectură finală a Legii 180, proiectul a fost adoptat deocamdată în primă lectură acum mai bine de un an; fortificarea instituțiilor naționale abilitate cu asigurarea egalității de gen, inclusiv alocarea de resurse umane și financiare pentru a implementa suficient mandatul lor, aderarea la convențiile Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și  violenței domestice”, a constatat Nina Lozinschi.

 Indexul Egalității de Gen a fost realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, asociație obștească ce promovează egalitatea de gen.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău