Cea mai mare centrală nucleară din lume ar putea fi construită în India
-
23 Aprilie 2021 11:11
Cea mai mare centrală din lume ar putea fi construită în India după ce, vineri, grupul francez EDF a anunțat că a depus o ofertă tehnico-comercială angajantă în vederea construirii a șase reactoare de tip EPR la Jaitapur, în statul Maharashtra din vestul Indiei, transmite AFP.
EDF a precizat că viitoarea centrală ar urma să aibă o capacitate instalată de 9,6 Gigavați (GW) și va produce suficientă electricitate pentru a acoperi consumul anual a 70 de milioane de gospodării, evitând emisii de 80 de milioane de tone de CO2 pe an.
"Depunerea ofertei tehnico-comerciale de către EDF pentru proiectul Jaitapur este un pas înainte important pentru grupul EDF și pentru industria nucleară franceză", a declarat directorul general de la EDF, Jean-Bernard Levy.
Lucrările de construcție ar urma să se întindă pe o perioadă totală de 15 ani însă centrala ar putea să înceapă să funcționeze înainte de a fi terminate lucrările de construcție pentru toate reactoarele. EDF nu va fi responsabil pentru lucrările de construcție, dar prin furnizarea reactoarelor, grupul public francez va juca de departe cel mai important rol în acest proiect.
Anunțul de vineri deschide calea finală pentru un acord între francezii de la EDF și o companie similară din India. Prin depunerea ofertei angajante, EDF, care de altfel este singura companie în cursă, pune bazele pentru încheierea negocierilor în lunile următoare.
AFP subliniază că aceasta este o etapă importantă pentru acest proiect din mai multe puncte de vedere: industrial, având în vedere mărimea fără precedent a proiectului, economic, fiind vorba de un contract cu o valoare de ordinul zecilor de miliarde de euro, chiar dacă până acum oficial nu a fost evocată o sumă anume, și social, pentru că EDF promite să angajeze zeci de milioane de persoane pentru construirea reactoarelor la fața locului.
Totul a început la finele anilor 2000 în mandatul președintelui francez Nicolas Sarkozy. La acea dată, proiectul era susținut de grupul nuclear Areva, care ulterior a fost preluat de EDF. Însă, între timp, în 2011 a avut loc accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima (Japonia), ceea ce a creat îngrijorări și înghețarea mai multor proiecte de centrale nucleare. Autoritățile de la Paris și New Delhi au relansat proiectul în 2018 cu prilejul unei vizite în India a președintelui Emmanuel Macron.
Reactorul nuclear EPR (European Pressurized Water Reactor) este un reactor din cea de-a treia generație, care ar urma să ofere o putere și o siguranță îmbunătățită, dar care a cunoscut numeroase dezamăgiri. Conceput pentru a funcționa timp de 60 de ani, European Pressurized Water Reactor se bazează pe o tehnologie de reactoare cu apă presurizată, cea mai utilizată din lume. Acest reactor oferă o putere ridicată, 1.650 de megawați, și beneficiază de numeroase sisteme de siguranță pentru a răci mixul reactorului în cazul unor defecțiuni. Primul astfel de reactor a început să fie construit la Olkiluoto (Finlanda) în 2005 dar între timp s-au acumulat numeroase întârzieri și depășiri de buget. Cel de-al doilea reactor EPR, care a început să fie construit în 2007 la Flamanville (Franța) este afectat și el de probleme tehnice și proiectul înregistrează întârzieri.
Alte patru reactoare de acest tip sunt în construcție, două în China și două în sud-vestul Marii Britanii, în Hinkley Point.
Parcul nuclear francez, care numără în prezent 58 de reactoare active, este al doilea cel mai important din lume ca putere, după cel din SUA, și asigură 75% din producția de electricitate în Franța.
Sursa: AGERPRE