Cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, se va desfășura la Paris
-
21 Noiembrie 2022 08:00
La eveniment vor participa președinta Maia Sandu, majoritatea membrilor Guvernului Gavrilița, alături de miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și României, țări care au lansat Platforma de sprijin. Evenimentul se desfășoară astăzi, 21 noiembrie și mâine, 22 noiembrie la Paris.
Reuniunea de la Paris are loc în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu provocări majore de ordin energetic, economic, umanitar și la adresa rezilienței sale, pe fondul războiului brutal de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Având în vedere gravitatea crizei în sectorul energetic, cu puternice consecințe destabilizatoare asupra bugetului de stat, lucrările Conferinței ministeriale de la Paris se vor concentra în mod deosebit asupra opțiunilor de asistență de urgență în acest domeniu în beneficiul Republicii Moldova.
Prima Conferință de sprijin pentru Rep. Moldova a avut loc la 5 aprilie, la Berlin și a fost co-prezidată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de omologii din Germania și Franța.
Conferința de la Berlin a generat angajamente financiare de aproape 660 de milioane euro ca împrumuturi, sprijin bugetar și asistență financiară, angajamente de relocare în alte state a 12 mii de refugiați ucraineni din Rep. Moldova, precum și un ajutor umanitar în valoare de peste 71 de milioane de euro.
A doua reuniune s-a desfășurat la 15 iulie, în capitala României, și a obținut sprijin în beneficiul Republicii Moldova în valoare totală de 615 milioane euro, între care 432,3 milioane euro asistentă sub formă de granturi.
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform) este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare. Scopul Conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova.