Cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova se desfășoară la Paris. Mihai Mogâldea: „Accentul va cădea pe oferirea de asistență la compensarea costurilor la gaz și electricitate”

  • 21 Noiembrie 2022 13:48
Cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova se desfășoară la Paris. Mihai Mogâldea: „Accentul va cădea pe oferirea de asistență la compensarea costurilor la gaz și electricitate”

Cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova, se desfășoară în perioada 21-22 noiembrie, la Paris. La eveniment participă președinta Maia Sandu, majoritatea membrilor Guvernului Gavrilița, alături de miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și României, țări care au lansat Platforma de sprijin. Reuniunea de la Paris are loc în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu provocări majore de ordin energetic, economic, umanitar și la adresa rezilienței sale, pe fondul războiului brutal de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, transmite Radio Chișinău.

Platforma de Sprijin pentru Moldova a fost creată în contextul războiului din Ucraina și este un mecanism de răspuns la consecințele și crizele generate de război asupra R. Moldova. Având în vedere gravitatea crizei în sectorul energetic, cu puternice consecințe destabilizatoare asupra bugetului de stat, lucrările Conferinței ministeriale de la Paris se vor concentra în mod deosebit asupra opțiunilor de asistență de urgență în acest domeniu în beneficiul Republicii Moldova, a remarcat expertul Mihai Mogâldea, directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene:

”Rep. Moldova a transmis, în acest context, o serie de domenii pe marginea cărora ar avea nevoie de suportul partenerilor externi, cum ar fi cel energetic, financiar- care ține de bugetul statului, atenuarea impactului inflației supra cetățenilor, dar și domeniul ce ține de asigurarea securității, inclusiv a securității frontierelor. De asemenea, este vorba și despre mecanismele de suport pentru refugiații aflați pe teritoriul Rep. Moldova. Evident că accentul va cădea pe oferirea de asistență la compensarea costurilor la gaz și electricitate în facturile consumatorilor finali”, a spus Mihai Mogâldea.

Autoritățile de la Chișinău au estimat costuri suplimentare de peste un miliard de euro, bani care ar fi necesari pentru a face față crizei energetice. În urma Conferințelor de sprijin pentru Rep. Moldova organizate în aprilie la Berlin și mijlocul lunii iulie la București, s-a reușit mobilizarea a circa 1,3 miliarde de euro ca împrumuturi, sprijin bugetar, ajutor umanitar și asistență financiară.

Nu toți acești bani, însă, sunt gestionați de către Guvern, spune expertul Mihai Mogâldea.

„Din această sumă mobilizate în urma Conferințelor anterioare nu toți banii au ajuns în Rep. Moldova, până la această oră. Nu trebuie să înțelegem greșit mesajele care vin de la aceste reuniuni. Sprijinul care este anunțat nu este neapărat transmis Guvernului. Câteodată el este transmis organizațiilor internaționale care implementează proiecte în Rep. Moldova. Așa cum s-a întâmplat cu gestionarea crizei refugiaților, de exemplu. Organizația Națiunilor Unite oferă sprijin lunar financiar pentru refugiații care sunt în Rep. Moldova, iar Guvernul nu este implicat în acest proces decât, probabil, identificarea acestor beneficiari, schimbul de informații”, a precizat Mihai Mogâldea.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică din partea partenerilor și organizațiilor internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău