Cea de-a treia ediție a Universității Populare de Vară „Vasile Stroescu” se desfășoară la Edineț

  • 18 August 2018 12:05
Cea de-a treia ediție a Universității Populare de Vară „Vasile Stroescu” se desfășoară la Edineț

La Edineț au început, vineri,  lucrările celei de a treia ediții a Universității Populare de Vară „Vasile Stroescu”, organizate de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” de la Chișinău. Evenimente ale acestei ediții  vor avea loc nu doar în orașul Edineț, ci și în comunele Bădragii Noi și Parcova, potrivit INFOTAG.

Evenimentul este organizat după modelul Universității Populare de Vară de la Vălenii de Munte, județul Prahova din România, creată în 1908 de către istoricul Nicolae Iorga.

Actuala ediție a început cu depuneri de flori la bustul poetului și omului politic român Ion Buzdugan, care a fost și unul din fruntașii mișcării de eliberare națională din Basarabia de la începutul secolului XX. La manifestare au participat scriitori și istorici de pe ambele maluri ale Prutului, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

Vineri a fost inaugurată și Biblioteca publică "Ion Buzdugan" la Liceul "Mihai Eminescu" din Edineț, după care au avut loc două sesiuni de comunicări: "Deputații în Sfatul Țării din ținutul Hotin și rolul lor în realizarea Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918" și "Personalități contemporane. Mihai Cimpoi - critic, istoric literar al culturii". Ziua s-a încheiat cu spectacolul "Țara mea de glorii, țara mea de dor" susținut de Teatrul Poetic "Alexei Mateevici" din Chișinău.

Sâmbătă va fi dezvelită placa comemorativă a deputatului în Sfatul Țării, Dimitrie Mârza, în comuna Bădragii Noi. În continuare, va avea loc dezvelirea plăcii de atestare documentară a comunei Parcova, dezvelirea plăcii comemorative a deputatului în Sfatul Țării, Anton Crihan, și inaugurarea Bibliotecii publice "Anton Crihan" din comuna Parcova.

Ulterior, se vor desfășura vernisajul expoziției de pictură și Simpozionul "Parcova-2018". De asemenea, va avea loc semnarea acordurilor de înfrățire a comunei Parcova cu comuna Mahala, din regiunea Cernăuți (Ucraina), și comuna Berchișești, din județul Suceava (România).

În continuare, organizatorii și participanții vor putea asista la concertul mai multor formații artistice de pe ambele maluri ale Prutului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău