Cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID, mai puțin eficientă împotriva Omicron (studiu israelian)

  • 17 Ianuarie 2022 20:24
Cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID, mai puțin eficientă împotriva Omicron (studiu israelian)

Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creștere a numărului de anticorpi până la niveluri mai mari decât cele rezultate în urma administrării dozei a treia, dar nu este suficientă pentru a preveni infectarea cu varianta Omicron a noului coronavirus, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat în Israel, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Medicii de la Sheba Medical Center au administrat cea de-a doua serie de doze "booster" într-un studiu clinic la care au participat angajații acestei clinici și au studiat efectele generate de a patra doză a vaccinului Pfizer asupra unui grup de 154 de persoane într-un interval de două săptămâni, precum și efectele induse de a patra doză a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane la o săptămână după inoculare, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secției de boli infecțioase din această clinică israeliană.

Aceste rezultate au fost comparate cu cele obținute de la un grup de control, alcătuit din persoane care nu au primit a patra doză de vaccin. Voluntarii din grupul Moderna primiseră anterior trei doze de vaccin Pfizer, au precizat reprezentanții clinicii.

A patra doză a acestor vaccinuri anti-COVID-19 a dus la o creștere a numărului de anticorpi, "care a fost chiar puțin mai mare decât cea obținută după a treia doză", a dezvăluit Gili Regev-Yochay.

"Totuși, probabil că acest nivel nu este suficient pentru Omicron", a declarat ea în fața reporterilor. "Știm până acum că nivelul de anticorpi de care este nevoie pentru a obține protecție și pentru a nu ne infecta cu Omicron este probabil prea ridicat pentru acest vaccin, chiar dacă vorbim despre un vaccin foarte bun", a adăugat cercetătoarea israeliană.

Rezultatele studiului, despre care reprezentanții spitalului au spus că este primul de acest tip realizat la nivel mondial ce privește a patra inoculare într-o schemă cu vaccinuri combinate, sunt preliminare și nu au fost încă publicate într-o revistă științifică.

Decizia Israelului de a oferi a patra doză de vaccinuri anti-COVID-19 persoanelor cu imunitate compromisă ar putea să inducă un mic avantaj medical, a spus Gili Regev-Yochay, citată de DPA. Cu toate acestea, specialista israeliană nu a recomandat extinderea campaniei de vaccinare cu a patra doză la nivelul întregii populații.

Israel este țara care a implementat cea mai rapidă campanie de vaccinare cu schema inițială împotriva COVID-19 în 2021. Începând de luna trecută, Israelul oferă cea de-a patra doză - al doilea "booster" - persoanelor din categoriile cele mai vulnerabile și celor din grupele de mare risc, inclusiv persoanelor de peste 60 de ani.

În acest context, Gili Regev-Yochay a vorbit despre dilema autorităților israeliene de a continua să ofere a patra doză persoanelor sănătoase de peste 60 de ani, având în vedere rezultatele preliminare ale acestui studiu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
6,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Wed
7
Thu
7
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău