Cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, la Chișinău
-
16 Mai 2017 13:49
La Chișinău a debutat cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”. Evenimentul a început cu depuneri de flori și cu un recital la bustul poetului de pe „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”.
Scriitori, critici literari și admiratori ai creației lui Grigore Vieru au depus flori la bustul poetului din Grădina Publică și i-au adus un omagiu poetului. Academicianul Mihai Cimpoi îl consideră pe Grigore Vieru un reazem pentru națiune.
„Grigore Vieru e încă cel care ne vorbește, încă ne ajută. Unul dintre punctele noastre de sprijin, reazămul nostru permanent moral și cultural, fapt pentru care îi suntem recunoscători”, a declarat Mihai Cimpoi.
Chiar dacă a trecut în nemurire, Grigore Vieru rămâne unul dintre simbolurile renașterii naționale a românilor din Basarabia, a apreciat și președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.
„În fragilitatea lui fizică, el a fost o adevărată stâncă morală. Creația lui s-a clasicizat, pentru că a trăi și după moarte, poeticește vorbind, întrunește condiția clasicizării”, a constatat Arcadie Suceveanu.
Unul dintre inițiatorii festivalul de poezie dedicat lui Grigore Vieru, scriitorul Daniel Corbu de la Iași, a conceput evenimentul ca un pod cultural între cele două maluri de Prut.
„Eu cred că aproape toți din Basarabia, de la șase ani la 115 ani știu măcar un vers de Grigore Vieru. Poetul cel senin, care scria pentru copii, a fost nevoit să scrie și poezie de tribună, revoluționară, pentru că a fost un căpitan de desant antibolșevic. A fost un luptător pentru repunerea drepturilor strămoșești a românilor din stânga Prutului”, a constatat Daniel Corbu.
Pentru nepotul poetului, Nicolae Vieru, acest festival de poezie este încă un mod de a-și aminti de bunicul său.
„În pofida faptului că nu mai este alături de noi fizic, prezența spirituală și prin opera lui este eternă și nicidecum efemeră ca oamenilor simpli, băștinași ai acestui pământ”, a declarat Nicolae Vieru.
La Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Capitală, zeci de copii participă la un medalion literar-artistic intitulat „Poetul cu glas de veșnicie”.
„Atâtea vorbe și minciuni,
Atâtea seci promisiuni!
De ce-ai dat, Doamne, grai la om,
Iar nu la floare și la pom?!
Consider că este mesaj ce trebuie înțeles de fiecare tânăr pentru că oarecum îi îndeamnă să nu arunce vorbe în vânt”, a declarat una dintre participantele la recitalul de poezie, Nicoleta Lazarenco.
Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” se desfășoară tradițional la Chișinău și la Iași. Diseară va avea loc ceremonia de decernare a Premiilor Festivalului și un spectacol de muzică și poezie susținut de interpreții Ion Suruceanu și Mihai Ciobanu, actorul Nicolae Jelescu, și de liceeni din Chișinău. Miercuri se va desfășura un simpozionul științific dedicate creației lui Grigore Vieru. În zilele de 18 și 19 mai festivalul se va desfășura la Iași.