Cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se deschide sub spectrul #MeToo

  • 14 Mai 15:28
Cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se deschide sub spectrul #MeToo

Cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se deschide marți, cu valul #MeToo în atenția tuturor, iar pe covorul roșu va fi o paradă de vedete, printre care și legenda hollywoodiană Meryl Streep, invitată de onoare, potrivit AFP, scrie News.ro.

Subiectul violențelor sexuale a fost mai prezent ca niciodată, la șapte ani de la căderea în dizgrație a producătorului american Harvey Weinstein și la cinci luni după ce Judith Godrèche a vorbit în Franța, notează sursa.

Godrèche, care i-a acuzat pe regizorii Benoît Jacquot și Jacques Doillon de viol pe când era adolescentă, își va prezenta miercuri scurtmetrajul "Moi aussi", realizat ca un omagiu adus victimelor.

Problema violenței sexuale va fi pe ordinea de zi încă din seara deschiderii, maestra de ceremonii Camille Cottin promițând AFP că nu va uita "interogația profundă" a profesiei. "Vor fi discursuri ale unor personalități puternice, femei puternice care se vor exprima și ele și care sunt invitate importante la această ceremonie", a asigurat ea.

În timp ce niciunul dintre invitații din acest an nu a fost acuzat public, nouă femei l-au învinuit pe producătorul Alain Sarde, majoritatea sub anonimat, că le-a violat sau agresat sexual, după cum a dezvăluit luni revista Elle.

Cu toate acestea, atât Festivalul de la Cannes, cât și site-ul de investigații Mediapart au dezmințit zvonurile insistente transmise de unele publicații, potrivit cărora o listă de personalități din domeniul cinematografiei ar fi fost implicate în acest tip de fapte. 

"Nu există două lucruri distincte, festivalul pe de o parte și tot ceea ce se întâmplă în jurul lui pe de altă parte", a declarat Camille Cottin, referindu-se și la mișcarea socială a angajaților de la Festivalul de la Cannes, care cer mai puțină precaritate și protestează față de înăsprirea sistemului de asigurări de șomaj.

Ea va putea să se bazeze pe talentele sale de actriță, mediul în care a debutat, pentru a face legătura între aceste probleme grave și cea de-a 7-a artă, despre care delegatul general al Festivalului, Thierry Frémaux, a subliniat necesitatea ca aceasta să rămână "interesul tuturor" la Cannes.

O figură cunoscută de ambele părți ale Atlanticului de când a jucat rolul de agent al unei vedete în serialul "Ten Percent", ea va înmâna un Palme d'Or onorific vedetei serii, Meryl Streep, la 35 de ani de la premiul de interpretare pentru "A Cry in the Night".

Legendă la Hollywood, cu 21 de nominalizări la Oscar și roluri în filme cult precum "Kramer vs Kramer" (1979), "Sophie's Choice" (1982), "On the Road to Madison" (1995) și "The Devil Wears Prada" (2006), ea rămâne o figură rară pe Croazetă. Ea se va intersecta cu Greta Gerwig, regizoarea care a distribuit-o în "The Daughters of Doctor March" (2019).

Greta Gerwig, care a devenit între timp prima regizoare care a obținut încasări de peste un miliard de dolari cu un singur film, "Barbie", va face marți primii pași în calitate de președintă a juriului de la Cannes, într-un nou semn al schimbării raportului de forțe în cinematografie.

Gerwig va fi însoțită pe covorul roșu de ceilalți membri ai juriului său, printre care Omar Sy, Eva Green și Lily Gladstone, cu care a cinat luni seara onorați de celebrul bucătar Jean Imbert.

Acestora li se va alătura cvartetul de vedete franceze din filmul de deschidere: Léa Seydoux, Louis Garrel, Vincent Lindon și Raphael Quenard. Regizorul Quentin Dupieux i-a reunit pentru o comedie pură despre cinema, "Le deuxieme acte", care vorbește despre corectitudinea politică și orgoliile actorilor.

La ceremonia de deschidere va sosi la Cannes cineastul iranian Mohammad Rasoulof, care tocmai a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dar care a fugit din țara sa. Filmul său va fi prezentat în ultima zi a competiției, chiar înainte de decernarea premiilor, în 25 mai.

"Trei kilometri până la capătul lumii", în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în competiția oficială iar documentarul "Nasty" va fi văzut în secțiunea Proiecții Speciale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău