Cea de-a 22-a ediție a Jocurilor Olimpice începe, la Soci

  • 03 Februarie 2014 11:07
Cea de-a 22-a ediție a Jocurilor Olimpice începe, la Soci

Vineri, la Soci, va începe cea de a 22-a ediție a Jocurilor Olimpice.

Prima ediție a avut loc acum 90 de ani sub genericul 'Săptămâna Internațională a Sporturilor de Iarnă', ea fiind recunoscută doi ani mai târziu ca prima Olimpiadă de iarnă.

Evenimentul a avut loc la Chamonix, în Franța, o localitate situată în partea de nord a Alpilor, la poalele masivului Mont Blanc, foarte aproape de granița cu Elveția și Italia.

După construcția primului hotel de lux în zonă, în 1816, Chamonix devine un adevărat punct de atracție turistică, iar odată cu inaugurarea liniei ferate St. Gervais Le Fayet - Chamonix, în 1901, localitatea devine locul preferat al iubitorilor de sporturi de iarnă.

În cele 11 zile de întreceri s-au desfășurat 14 probe (12 masculine, una feminină, una mixtă), la care au concurat 258 de sportivi, între care 13 femei, din 16 țări. Cele mai numeroase delegații au venit din Franța, Marea Britanie, Elveția și Cehoslovacia. Programul a cuprins întreceri de patinaj artistic, patinaj viteză, bob, hochei, schi fond, sărituri și combinata nordică.

Norvegienii au dominat concursurile de schi, impunându-se în toate probele. Primul campion olimpic a fost, însă, un american, Charles Jewtraw, care a câștigat proba de 500 m la patinaj viteză.

Deși nu figurează în documentele oficiale, România a fost reprezentată de Iorgu Arsenie, din Râmnicu Vâlcea și Tiță Rădulescu, participanți la concursurile preolimpice de bob, unde au cucerit trei cupe. Cei doi nu s-au putut alinia la startul întrecerilor, deoarece regulamentul impunea minimum patru concurenți din aceeași țară.

În acest an, delegația României la Jocurile Olimpice de la Soci este alcătuită din 24 de sportivi, iar Republica Moldova este reprezentată de 4 sportivi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Thu
21
Fri
21
Sat
21
Sun
19
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău