Ce trebuie să cuprindă imaginile de la accident în cazul constatării amiabile

  • 14 Martie 11:33
Ce trebuie să cuprindă imaginile de la accident în cazul constatării amiabile

În situațiile de constatare amiabilă, fotografiile sau imaginile video de la locul accidentului rutier trebuie să arate panorama generală a impactului, plăcile cu numerele de înmatriculare și părțile avariate ale autovehiculelor. De asemenea, trebuie prezentate imagini cu urmele de frânare și cioburile, dacă există. Precizările sunt făcute de Comisia Națională a Pieței Financiare, transmite IPN.

Când se fac fotografii de la locul accidentului, poziția vehiculelor accidentate nu se va schimba. Imaginile vor cuprinde, unde este posibil, indicatoare și marcaje rutiere de la locul accidentului.

Conform datelor furnizate de societățile de asigurare din Moldova, în opt luni ale anului trecut au fost depuse circa 5 300 de cereri de despăgubire aferente accidentelor documentate prin procedura de constatare amiabilă. Dintre acestea, 15% au fost completate incorect. Dosarele nu conțin fotografii de la locul accidentului sau acestea nu reflectă complet circumstanțele producerii accidentului rutier.

Constatarea amiabilă este o procedură simplificată și benevolă de documentare a accidentului în care au fost implicate două vehicule și care s-a soldat doar cu daune materiale nesemnificative, valoarea cărora nu depășește 15 mii de lei. Ambii șoferi trebuie să dețină poliță de asigurare RCA. În cazul în care niciunul din șoferi nu-și recunoaște vina sau prejudiciul material depășește 15 mii lei, accidentul va fi documentat de către organele de poliție.

Cererea de despăgubire este  depusă de către persoana păgubită la asigurătorul persoanei vinovate, cu anexarea formularului semnat de ambele părți. Formularul de constatare amiabilă este eliberat la cerere de către societatea de asigurare unde a fost procurată polița RCA sau poate fi descărcat pe pagina CNPF.

Procedura de constatare amiabilă a accidentelor de vehicule a fost lansată în septembrie 2019. De atunci și până în septembrie 2023, conducătorii auto au depus aproape 30 de mii de cereri, din care 25,6 mii de cereri au fost soluționate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău