Ce temperaturi vom avea săptămâna aceasta

  • 20 Ianuarie 2020 15:24
Ce temperaturi vom avea săptămâna aceasta

Starea vremii in săptămâna următoare nu va suferi mari schimbări față de ultimele șapte zile, cu excepția faptului că în regiunile de centru și nord sunt posibile ninsori. Prognozele specialiștilor vin să infirme meteorologia populară care prevede ger mare în perioada și după sărbătoarea de Bobotează, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în următoarele zile se așteaptă valori termice diurne încadrate între 2-8 grade Celsius. Noaptea, mercurul termometrelor va coborî până la 6 grade de ger, mai frig fiind în mod obișnuit în nordul țării.

Temperaturile cele mai scăzute din această săptămână se așteaptă joi, 23 ianuarie, când în medie pe țară vom avea 0 - plus 5 grade Celsius, ziua, și minus 3 - plus 2 grade, noaptea. De asemenea, joi, în nordul și centrul țării sunt posibile ninsori. De vineri, 24 ianuarie, vremea treptat se va încălzi.

În zilele când sunt sărbătorite Boboteaza (Botezul Domnului) și Sf. Ioan Botezătorul (19-20 ianuarie) se zice că  este bine și trebuie să fie ger și zăpadă. Astfel, meteorologia populară are semnele ei pentru această perioadă: se spune că vremea din această zi o prevestește pe cea de peste an. Dacă plouă, urmează o iarnă lungă, iar timpul frumos prezice o vară frumoasă. Dacă bate crivățul, este semn că vor fi roade bogate, iar dacă va curge apa din streașină, se va face vin bun. Dacă pomii sunt îmbrăcați în promoroacă, va fi belșug și sănătate.

Ianuarie în Republica Moldova este cea mai rece lună a anului. Temperatura medie lunară a aerului pe teritoriul țării variază între -2,5ºC în sudul țării și -4,5ºC în nordul ei. Cea mai rece lună ianuarie pentru toată perioada de măsurători instrumentale, pe cea mai mare parte a teritoriului, a fost în anul 1963 − temperatura medie lunară a aerului a oscilat între -10,5ºC (Cahul) și -15,3ºC (Soroca). Cel mai cald ianuarie s-a înregistrat în anul 2007 − temperatura medie lunară a aerului a constituit în teritoriu între +2,5ºC (Briceni) și +4,2ºC (Bravicea).

Până pe 24 ianuarie rămâne în vigoare avertizarea hidrologică referitor la pericolul ce îl prezintă formațiunile de gheață, create în bazinele acvatice, în urma gerului nocturn. Gheața este subțire, ieșirea pe ea prezintă pericol, salvatorii reiterând avertismentul adresat populației, în special părinților cu copii minori, care sunt atenționați să dea dovadă de prudență în preajma surselor acvatice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău