Ce țară va deveni în 2018 a cincea putere economică a lumii
-
27 Decembrie 2017 17:55
India se pregătește să devanseze Marea Britanie și Franța pentru a deveni, în 2018, cea de a cincea economie a lumii, potrivit un studiu publicat marți de institutul londonez Centre for Economics and Business Research (CEBR), transmite Digi24.
În condițiile în care în prezent se situează pe locul 7 în topul marilor economii ale lumii, India va urca până pe locul cinci în anul 2018 pentru ca în 2032 să ajungă pe poziția a treia, afirmă CEBR. Ascensiunea Indiei face parte dintr-o tendință mai largă care, în următorii 15 ani, ar urma să se traducă printr-o dominație a țărilor asiatice în topul celor mai importante economii ale planetei, transmite AFP, potrivit Agerpres.
„În pofida unor eșecuri temporare, economia Indiei a ajuns din urmă economiile Franței și Marii Britanii, iar în 2018 le va depăși pentru a deveni a cincea putere economică mondială calculată în dolari", a declarat vicepreședintele CEBR, Douglas McWilliams.
Acesta a apreciat că ritmul de creștere a Indiei a fost frânat de restricțiile privind circulația bancnotelor cu valoare mare, precum și de o nouă taxă pe vânzări. Ritmul de creștere a coborât la 5,7% în al doilea trimestru, pentru a reveni la un avans de 6,3% în trimestrul al treilea.
La nivel general, studiul CEBR oferă o imagine optimistă asupra economiei globale, care în 2018 va fi stimulată de prețurile reduse la energie și revoluția digitală.
CEBR adaugă că SUA, prima economie a planetei, ar urma să fie depășită de China în anul 2032.
„Pentru că impactul președintelui Trump asupra comerțului a fost mai puțin sever decât ne așteptam, SUA va păstra titlul de cea mai mare economie a lumii un an mai mult decât preconizam în precedentul raport", subliniază analiștii CEBRD.
În ceea ce privește Europa, analiștii CEBR susțin că Marea Britanie va fi devansată de Franța în următorii ani, dar, având în vedere că efectele Brexit-ului asupra economiei britanice vor fi mai puțin grave decât se preconiza, Marea Britanie va reveni în fața Franței în 2020.
În schimb, Rusia este vulnerabilă la prețul scăzut al petrolului și mult prea dependentă pe sectorul energiei și în consecință ar urma să coboare pe locul 17 în topul marilor economii ale lumii până în 2032, de pe poziția 11 pe care o ocupă în prezent.