Ce statut vor avea după Brexit ciprioții care locuiesc în zonele bazei britanice

  • 15 Noiembrie 2018 17:10
Ce statut vor avea după Brexit ciprioții care locuiesc în zonele bazei britanice

Statutul mai multor mii de ciprioți care trăiesc în zonele de suveranitate ale bazei britanice din insula Cipru va rămâne neschimbat după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit proiectului de acord privind Brexit-ul, relatează joi agenția Xinhua.

Acordul dintre Londra și Bruxelles, publicat miercuri seara de către Comisia Europeană, prevede că aranjamentele aplicabile în cazul relațiilor dintre UE și zonele de suveranitate ale bazei britanice din Cipru vor continua să fie definite în contextul apartenenței Republicii Cipru la Uniunea Europeană.

Londra și-a păstrat în Cipru două zone de suveranitate, ce totalizează 254 de kmp, sau 3% din teritoriul insulei, în diferite locuri de pe țărmurile cipriote de sud și sud-est, pentru a le folosi ca baze militare, când Cipru a devenit independent în 1960.

Marea Britanie a ales să lase aceste zone în afara jurisdicției UE când Cipru a aderat la UE în 2004, dar a acceptat printre altele aplicarea uniunii vamale și a politicii comerciale comune, impozitarea și controalele vamale în interiorul bazelor sale.

Aceasta înseamnă că aproximativ 11.000 de ciprioți care trăiesc între granițele celor două baze la Akrotiri și Dhekelia fac obiectul legislației UE datorită în mare parte activităților lor zilnice, dar și al legislației britanice când vine vorba de infracționalitate, și dosarele lor sunt judecate de către instanțe separate stabilite de către autoritățile bazei.

Chiar și așa, nu există practic nici o diferență pentru populație, deoarece legislația britanică și cea cipriotă se bazează pe dreptul comun și sunt aproape identice. Persoanele angajate de către autoritățile bazei vor avea în continuare salariile calculate și plătite în euro.

Continuarea aranjamentelor existente va fi de asemenea valabilă în cazul importurilor și al aprovizionărilor prin porturile și aeroporturile cipriote cu cele necesare pentru baze, ceea ce înseamnă că ele nu vor face obiectul impozitelor și al taxelor de import, și controlul vamal va fi exercitat de către autoritățile bazelor.

Mai multe mii de rezidenți britanici permanenți în Cipru, în majoritate pensionari, nu vor fi nici ei afectați, deoarece nu vor fi nevoiți să treacă prin procesul de obținere a unor noi documente de rezidență.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău