Ce state din Schengen au reintrodus controale temporare la frontieră

  • 07 Aprilie 11:40
Ce state din Schengen au reintrodus controale temporare la frontieră

Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere a numărului de sosiri legale și ilegale de migranți, ceea ce a determinat unele state membre să reintroducă temporar controale la frontieră în ceea ce este în mod normal un spațiu larg de liberă circulație - zona Schengen.

Normele Schengen permit acest lucru "în ultimă instanță" pentru a evita amenințări grave la adresa securității interne sau a politicii publice, scrie News.ro.

Reuters a sumarizat țările Schengen care au restabilit sau au înăsprit controalele la frontiere:

Austria are verificări la frontiera cu Republica Cehă, care expiră la 16 aprilie; cu Slovenia și Ungaria până în luna mai; iar cu Slovacia până la 2 iunie.

Viena a invocat presiunea asupra sistemului de primire a cererilor de azil, precum și preocupările legate de traficul de arme și de persoane și de rețelele criminale generate de războiul din Ucraina.

Danemarca efectuează controale la tranzitul terestru și maritim dinspre Germania până în luna mai, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Franța a invocat amenințările teroriste în reintroducerea controalelor la frontierele sale cu țările din Schengen, care vor dura până la 30 aprilie.

Germania a instituit controale la frontierele sale terestre cu Polonia, Republica Cehă și Elveția până la 15 iunie, invocând o creștere a migrației și a contrabandei.

Verificările la frontiera terestră cu Austria sunt în vigoare până în luna mai, Germania invocând tensiuni asupra sistemului său de primire a cererilor de azil, amenințări la adresa securității legate de Orientul Mijlociu și războiul din Ucraina.

În plus, Berlinul a declarat că va introduce controale temporare la frontieră ca parte a securității sporite odată cu găzduirea Campionatului European de fotbal din 2024, începând cu 14 iunie.

Controalele Italiei la granița cu Slovenia vor dura până în iunie, după ce Roma a declarat că migranții care sosesc prin Balcani ar putea fi teroriști.

Norvegia, care nu este membră a UE, dar face parte din acordul Schengen, a restabilit controalele la frontieră în porturile cu legături de feribot cu spațiul Schengen până în luna mai, invocând amenințări la adresa infrastructurii sale și din partea serviciilor de informații străine.

Slovenia a instalat controale la frontierele cu Croația și Ungaria până în iunie, invocând deteriorarea situației de securitate în Orientul Mijlociu și Ucraina, o amenințare ridicată de terorism și crima organizată din Balcanii de Vest.

Suedia și-a înăsprit controalele la frontieră până în luna mai, afirmând că a contracarat atacuri de când arderea Coranului a atras amenințări din partea militanților islamiști.

Finlanda a închis punctele de trecere de la frontiera sa terestră cu Rusia - care nu este un stat Schengen - pentru o perioadă nedeterminată, ca răspuns la un val de solicitanți de azil din țări terțe despre care a spus că a fost orchestrat de Moscova. Kremlinul a negat acuzația. Helsinki a adăugat, de asemenea, pe listă mai multe porturi în care este interzisă călătoria dinspre vecinul său estic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău