Ce spune reprezentantul orașului Tighina despre „decretul” ce vizează localitatea Varnița, emis de administrația separatistă din stânga Nistrului

  • 01 Februarie 2019 14:28
Ce spune reprezentantul orașului Tighina despre „decretul” ce vizează localitatea Varnița, emis de administrația separatistă din stânga Nistrului

Reprezentantul administrației locale a orașului Tighina a fost întrebat în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control din 31 ianuarie despre pretinsul decret emis la 25 ianuarie de către administrația separatistă din stânga Nistrului în care se spune că localitatea Varnița, Anenții Noi s-ar afla sub controlul provizoriu al R. Moldova, iar funcțiile instituțiilor publice sunt exercitate de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca, municipiul Tighina.

Potrivit unui comunicat al CUC, acesta a declarat că nu cunoaște motivele acestei decizii, dar că este obligat să o execute. Pe de altă parte, reprezentanții Chișinăului susțin că afirmațiile acestuia contrazic textul pretinsului „document” în care drept „temei” este indicată o adresare a consiliului local al orașului Tighina din 20 decembrie 2018 în încercarea de a-l poziționa ca fiind o voință a reprezentanților locali.

În cadrul ședinței, părțile au discutat și despre alte acțiuni provocatoare întreprinse de Tiraspol pe parcursul lunii ianuarie în Zona de Securitate. Este vorba despre amplasarea posturilor mobile de „grăniceri” și „vamale” la intersecția unor străzi ce separă orașul Tighina de satul Varnița, dar și la stația de cale ferată Bender-2 și blocarea procedurilor stabilite de fixare de către observatorii militari a acestor încălcări grave. 

Membrii Comisiei au revenit și la subiectul eliminării postului transnistrean „grăniceresc” instalat pe malul râului Nistru între localitățile Cremenciug și Slobozia.  Deși delegația Republicii Moldova a cerut înlocuirea acestuia cu un post  mobil al Forțelor Mixte de Pacificare, iar delegația Federației Ruse a optat pentru un post staționar al Forțelor Mixte de Pacificare, partea transnistreană a respins propunerile.

În legătură cu demersul  delegației Republicii Moldova pentru asigurarea ordinii de drept în localitățile din Zona de Securitate atât în campania electorală, cât și în ziua alegerilor, delegația Tiraspolului a menționat că își va expune poziția ulterior.

Menționăm că autoritățile de la Chișinău au făcut un apel către Misiunea OSCE de a se implica în calitate de mediator în vederea convingerii părții transnistrene de a renunța la decizia prin care menționa că localitatea Varnița din raionul Anenii Noi s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova, iar funcțiile instituțiilor publice sunt exercitate de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău