Ce spune președintele executiv al Asociației Investitorilor din România, Dan Nuțiu, despre modificările în legislație preconizate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării

  • 10 Martie 2023 14:49
Ce spune președintele executiv al Asociației Investitorilor din România, Dan Nuțiu, despre modificările în legislație preconizate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării

Eliminarea „pașaportului albastru medical” din domeniul HoReCa, schimbări în Codul Muncii privind programarea concediilor anuale, excluderea precontractului individual de muncă și digitalizarea sunt principalele schimbări care vor simplifica munca agenților economici. Despre intenția de a opera modificările respective a vorbit, astăzi, la o conferință de presă, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Potrivit ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, pachetul de legi va reduce birocrația de care se ciocnesc antreprenorii și va duce la economisirea a peste 50 milioane de lei anual.

De asemenea, modificările vor crește productivitatea și eficiența antreprenorilor din R.Moldova, oferindu-le mai multă libertate și protejându-i de corupție. Dumitru Alaiba:

„Schimbări în codul muncii privind programarea concediilor anuale, preavizarea angajatului despre data concediului, plata concediului de boală, excluderea precontractului individual de muncă, deținerea a tot felul de regulamente interne, acestea vor deveni opționale, la moment fiind obligatorii. De asemenea, eliminăm pașaportul albastru medical -  una dintre cele mai umilitoare proceduri birocratice prin care trec mii de angajați. Pe lângă toate, eliminăm și un focar de corupție pe care îl estimăm la aproximativ 10 milioane de lei anual în mită. Vom exclude raportările privind salariații către centrele militare. Facilităm conectivitatea pentru a ajuta și a susține o economie competitivă”, a menționat Dumitru Alaiba.      

Președintele executiv al Asociației Investitorilor din România, Dan Nuțiu, a declarat pentru Radio Chișinău că orice inițiativă care vine să faciliteze atât activitatea cetățenilor, cât și mediul antreprenorial nu poate să fie decât una benefică.

„Remarc palierul vast acoperit de către noile inițiative de la raportul de muncă. Precum și faptul că se pune accentul posibil pentru prima dată pe interesul cetățenilor și pe interesul mediilor de afaceri, într-o strânsă legătură și armonie cu legislația din Republica Moldova. Sunt convins că în urma acestor inițiative încrederea potențialilor antreprenori va crește. Este un stimul și o dovadă de încredere și totodată o dovadă de respect”, a declarat Dan Nuțiu.          

Pachetul prezentat de către Dumitru Alaiba a fost aprobat în această săptămână de Guvern și transmis spre examinare Parlamentului.       

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău