Ce spune ministrul Sănătății despre scandalul achizițiilor de insulină „Strim”

  • 04 Iulie 2019 10:33
Ce spune ministrul Sănătății despre scandalul achizițiilor de insulină „Strim”

Licitația de la sfârșitul anului trecut, organizată pentru achiziționarea insulinei, ar fi fost desfășurată cu nereguli. Centrul Național Anticorupție a deschis un dosar pentru a investiga modul în care s-a desfășurat aceasta și a anunțat că au fost audiate deja mai multe persoane, inclusiv din sistemul de sănătate și specialiști în domeniu, iar o persoană a fost pusă sub învinuire.

Prezentă la emisiunea Miezul Zilei de la postul de televiziune „Moldova 1”, ministrul sănătății Ala Nemerenco spune că a aflat din presă despre dezvăluirile secretarului de stat Boris Gâlcă, care a declarat acum câteva zile că „biosimilarul Strim”, cumpărat de autorități, ar fi de calitate dubioasă, relatează Mesager.

„Dacă dumnealui recunoaște careva semnături sau a luat careva decizii, fiind forțat, impus, rugat, își asumă această responsabilitate. Una din încălcările grave care deja au pliat procesul de achiziție pe acest „Strim” a fost înregistrarea acestui medicament la agenția medicamentului”, a declarat ministrul Ministerul Sănătății și Muncii, Ala Nimerenco.

Secretarul de stat al Sănătății, Boris Gîlca, declara acum câteva zile că a semnat ordinul de introducere în tratament a noului preparat „Strim”, după ce ar fi fost forțat și șantajat și că medicii de familie din țară au fost obligați să distribuie acest preparat, care ar fi avut consecințe negative asupra sănătății pacienților.

Potrivit lui, preparatul nu a trecut testările de rigoare care să arate impactul asupra sănătății oamenilor, fapt ce nu permitea din start admiterea acestuia la licitație. Firma a fost contractată de autoritățile de la Chișinău să livreze medicamentele pentru mai mult de 100 de mii de bolnavi de diabet.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău