Ce spune ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, despre Unirea R.Moldova cu România. „Sunt moldovean și vorbesc româna”

  • 13 Decembrie 2019 12:26
Ce spune ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, despre Unirea R.Moldova cu România. „Sunt moldovean și vorbesc româna”

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a spus, în cadrul unui interviu pentru Unimedia.info, ce crede el despre o eventuală Unire a R.Moldova cu România.

„Putem discuta teoretic despre acest subiect, în cazul în care Republica Moldova va fi dezvoltată economic, social, politic, în toate domeniile, la așa un nivel, încât frontiera dintr Republica Moldova și România să devină una simbolică, trasată pe hartă. Să nu mai fie nevoie să stăm ore în șir la trecerea frontierei și așa mai departe. Când călătoriți în Uniunea Europeană și intrați în Elveția, care nu este membră UE, simțiți o diferență?”, a declarat ministrul, potrivit sursei citate.

Referitor la opiniile lansate în societate conform cărora Unirea cu România este o soluție pentru dezavoltarea R.Moldova, Aureliu Ciocoi a afirmat că cei care le lansează au o „aobordare lașă”, deoarece „e foarte comod să nu faci nimic acasă și să te culci cu capul pe pernă, în speranța că dacă mă unesc cu România sunt membru UE”.

„Pentru că, în loc să se concentreze pe problemele din interiorul Republicii Moldova, să dezvoltăm acest stat și aici este nevoie de muncă. E mult mai ușor să iai în mână un „transparant” (n.r. pancartă) din acesta „Unire moldoveni, jos hotarul de la Prut și începi să bați mătănii în jurul monumentului Ștefan cel Mare, creând reverberații politice în jurul acestui eveniment. Și alta, e mult mai dificil să iai responsabilitatea în mâini și să încerci să demonstrezi că se poate de trăit într-o Republică Moldova dezvoltată, bine instruită, cu un sistem de sănătate bine pus la punct, nu mai rău decât în Germania, cu școli foarte bune și salarii și pensii decente. Lucrurile acestea gratis, din cer, nu cad”, a adăugat ministrul de Externe.

În același timp, Aureliu Ciocoi a declarat că, indiscutabil vorbește limba română. „Sunt moldovean și vorbesc româna”, a precizat acesta.

Ministrul a mai fost întrebat și despre cum ar putea reacționa Moscova la fraza președintelui Igor Dodon de la recepția Ambasadei României organizată cu ocazia marcării Zilei Naționale a României prin care s-a adresat cetățenilor români cu „frații noștri de peste Prut”. „Mă întrebați o chestie despre care eu habar nu am cum poate reacționa Moscova la așa ceva. Republica Moldova este un stat suveran, independent, e decizia noastră. De ce credeți că Rusia ar fi trebuit să reacționeze într-un mod negativ la această declarație a domnului președinte?”, a răspuns diplomatul.

Amintim că Aureliu Ciocoi a avut recent o întrevedere la întrunirea de la Bratislava cu omologul său de la București, Bogdan Aurescu. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de peste Prut emis ndupă întrevederea respectivă, sprijinul României, inclusiv financiar al R.Moldova va fi reevaluat și condiționat strict de acțiunile reale, demonstrate de Guvernul socialist.

„Cu această ocazie, șeful diplomației române a atras atenția, cu fermitate, asupra problemelor generate de schimbarea de guvernare de la Chișinău, determinată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, într-un moment esențial pentru reforma justiției în Republica Moldova, schimbare contrară intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi”, se mai menționa în comunicatul respectiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
27
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,1 m/s
Sat
20
Sun
23
Mon
23
Tue
24
Wed
27

Curs oficial BNM 14 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7864 0.2247
USD 16.7051 0.0937
RON 4.0919 0.0471
UAH 0.6112 0.0078
RUB 0.2276 0.0005
Arhivă Radio Chișinău