Ce spune ministrul Alexei Buzu despre restanțele la plata pensiilor înainte de Paște

  • 08 Mai 15:31
Ce spune ministrul Alexei Buzu despre restanțele la plata pensiilor înainte de Paște

Restanțe la plata pensiilor înaintea sărbătorilor pascale. Mai mulți pensionari au făcut vineri, 3 mai, cale întoarsă de la oficiile Poștei Moldovei, fără a-și primi banii. Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că restanțele la plata pensiilor au fost cauzate de o problemă tehnică înregistrată de Poșta Moldovei. Mai mult, Alexei Buzu spune că, deocamdată, nu sunt identificate resurse pentru noi majorări de pensii, însă problema pensiilor mici este constant în vizorul autorităților, notează IPN.

Ministrul Alexei Buzu recunoaște că mai mulți pensionari nu și-au primit pensiile în vinerea Paștelui din cauza unei probleme tehnice a sistemului operațional al Poștei Moldovei. Ministrul dă asigurări că în câteva zile problema a fost soluționată, iar toți pensionarii deja și-au ridicat banii.

„Este vorba de pensionarii care ridică pensia de la poștă. A fost o problemă tehnică pe intern, pe care colegii de la Poșta Moldovei au remediat-o. Din datele pe care le avem noi, deja toți pensionarii au reușit să-și ridice pensia. Noi ne cerem scuze pentru aceste inconveniențe. Pentru noi este important ca pensiile să fie achitate la timp și la CNAS există un calendar foarte clar de achitare a pensiilor. Ne asigurăm că în fiecare lună, la timpul cuvenit, toți pensionarii își ridică pensia. Acum am avut această problemă, înțelegem că a fost o perioadă destul de sensibilă. Ne cerem încă o dată scuze de la toate persoanele care au fost nevoite să vină a doua oară pentru a-și ridica pensia. Orice pensionar care a venit să-și ridice pensia și nu a putut s-o facă este o problemă pentru noi. Noi am încercat să mobilizăm toate resursele necesare pentru a remedia problema în cel mai scurt timp”, a spus Alexei Buzu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTv.

Alexei Buzu spune că, deocamdată, nu se știe dacă la rectificarea bugetară din vară este planificată sau nu o nouă majorare a pensiilor. Ministrul spune că autoritățile sunt conștiente de necesitatea majorării pensiilor, însă acest lucru presupune resurse financiare considerabile de care statul nu dispune.

„În momentul în care identificăm sursele necesare pentru orice program de suport pentru pensionari, vom comunica acest lucru. Noi ne preocupăm de acest lucru. Acum nu pot spune ce vom face la rectificare, pentru că avem peste 680 de mii de pensionari în Republica Moldova, deci, orice măsură de suport necesită resurse semnificative. Noi încercăm să identificăm aceste resurse, când vom fi gata și vom avea resursele, cu siguranță, vom comunica”, a mai spus ministrul Muncii și Protecției Sociale.

De la 1 aprilie pensiile în Republica Moldova au fost indexate cu 6%. După indexare, pensia minimă pentru pensionarii cu un stagiu complet de cotizare este de 2778 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
31,24
Nori împrăștiați
Umiditate:48 %
Vint:6,17 m/s
Sat
27
Sun
27
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău