Ce spune Guvernul despre moratoriul asupra autorizării și continuării construcțiilor în Capitală (Bizlaw)

  • 17 Iulie 2019 14:36
Ce spune Guvernul despre moratoriul asupra autorizării și continuării construcțiilor în Capitală (Bizlaw)

Guvernul a examinat proiectul de lege privind instituirea unui moratoriu asupra autorizării și continuării executării unor lucrări de construcție în mun. Chișinău și a venit cu un Aviz care conține mai multe propuneri de ajustare a documentului. Avizul urmează să fie examinat în ședința din 18 iulie, informează Bizlaw.md.

Potrivit Executivului, prin instituirea moratoriului s-ar aduce atingere dreptului de proprietate al proprietarilor de terenuri și construcții/imobile aflate în curs de construcție, notează sursa citată.

Autorii Avizului mai susțin că instituirea condiției continuării lucrărilor de construcție doar după obținerea rezultatului pozitiv al consultărilor publice organizate în acest scop ar fi susceptibilă să supună agenții economici unei cerințe irealizabile.

Potrivit Avizului, regula privind instituirea moratoriului asupra autorizării executării lucrărilor de construcție este discutabilă din punct de vedere conceptual și este în dezacord cu art. 2 și 6 din Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție. Autorii susțin că în condiții acestei legi, se prezumă că, până la începerea lucrărilor de construcție, investitorul (beneficiarul) a primit certificatul de urbanism și a luat cunoștință de toate prescripțiile și elementele acestuia. În ce măsură regulile privind autorizarea construcțiilor au fost respectate urmează a fi verificate prin acțiuni de control în temeiul Legii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.

Instituirea unor cerințe suplimentare aferente procesului de proiectare, autorizare și executare a lucrărilor de construcție, în opinia autorilor, nu vor fi aplicabile decât pentru situațiile ce vor apărea ulterior intrării în vigoare a legii și nu pot avea efect pentru trecut.

Guvernul propune autorilor proiectului să reexamineze prevederea de la art. I al proiectului, ce vizează distanța dintre obiectivul nou și clădirea existentă. Totodată, la art. II este necesară revizuirea normei care stabilește că rezultatul consultărilor publice să fie pozitiv, deoarece formularea ”rezultat pozitiv al consultărilor” ar fi lipsită de claritate. Această normă, potrivit Avizului, nu oferă informație despre procedura consultărilor publice și cum poate fi cuantificat termenul de ”rezultat pozitiv”, care este numărului minim de membri pentru adoptarea unei decizii pozitive, tipul de majoritate de adoptare a deciziei respective, precum și procedura de votare în caz de paritate de voturi.

De asemenea, o condiție pentru continuarea lucrărilor de construcție menționate reprezintă ”dovada înmânării avizului coproprietarilor de imobil/teren învecinate despre data organizării consultărilor publice”. Potrivit Guvernului, norma respectivă nu este expusă cu claritate, aceasta constituind o abatere de la principiul predictibilității și previzibilității normei juridice. Guvernul recomandă autorilor să specifice cu exactitate condițiile necesare pentru continuarea lucrărilor de construcție, subliniind că normele juridice trebuie să corespundă condițiilor de claritate, accesibilitate și previzibilitate.

Guvernul mai propune stabilirea unei perioade concrete (data-limită) pentru care se aplică moratoriul.

În aviz se mai menționează despre lipsa în Nota informative a proiectului a cercetărilor despre efectele și impactul financiar, economic, juridic și social pentru investitorii în construcție, antreprenori executanți, dar și pentru beneficiarii părți ai contractelor privind investițiile în construcție.

Autorilor li se recomandă analiza impactul moratoriului, în special cel legat de numărul muncitorilor antrenați la lucrările care vor fi stopate (sistarea plăților salariale, statutul juridic al contractului de muncă), plata daunelor și intereselor pentru întârzierea lucrărilor și darea în exploatare a imobilelor, a creditelor contractate de investitori, precum și continuitatea contractelor de chirie a utilajelor pentru efectuare lucrărilor.

O altă obiecție față de proiect, menționată în Aviz, ține de faptul că prevederile acestuia duc la subminarea principiului autonomiei locale.

În Aviz se mai recomandă consultarea opiniei asociațiilor patronale și sindicale din domeniul construcțiilor pe marginea acestui proiect.

Proiectul avizat prevede instituirea moratoriului asupra autorizării și continuării executării lucrărilor de construcție a obiectivelor noi în interiorul cartierelor locative existente în municipiul Chișinău doar cazurile în care distanța dintre obiectivul nou și clădirile existente nu va depăși înălțimea celei mai înalte clădiri.

Totodată, proiectul prevede că autorizarea și executarea noilor construcții poate continua dacă va fi prezentat un proces-verbal care să conțină rezultatul pozitiv al consultărilor publice organizate în acest scop, dar și dovada înmânării avizului coproprietarilor de imobil/teren învecinate despre data organizării consultărilor publice,în cazul în care obiectivele noi vor fi amplasate în interiorul cartierelor locative existente și distanța dintre clădiri pe orizontală nu va depăși înălțimea celei mai înalte clădiri.

Propunerea a fost expertizată de Centrul Național Anticorupție (CNA), experții căruia au menționat că o astfel de inițiativă poate afecta drepturile și interesele unui număr nedeterminat de persoane, cum ar fi investitorii persoane fizice, consumatori și, respectiv, toți subiecții implicați în raporturi de muncă și alte raporturi contractuale legate de procesul de construcție, precum și poate afecta public prin neîncasarea taxelor și impozitelor aferente.

Experții CNA au recomandat ca o dată cu instituirea unui astfel de moratoriu, în comun cu părțile interesate, de instituit un mecanism de evitare a unor consecințe negative pentru toate persoanele a căror drepturi sau interese pot fi afectate, precum și minimizarea impactul bugetar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău