Ce spune Dorin Chirtoacă despre faptul că Iurie Chirinciuc ar fi fugit peste hotare după ce a fost condamnat la închisoare cu executare

  • 21 Mai 2019 15:14
Ce spune Dorin Chirtoacă despre faptul că Iurie Chirinciuc ar fi fugit peste hotare după ce a fost condamnat la închisoare cu executare

„Eu personal, cât și colegii din Partidul Liberal, noi rămânem solidari cu domnul Iurie Chirinciuc și îi vom sta alături în continuare, indiferent de modul în care regimul Plahotniuc, Dodon și ceilalți consideră să se răfuiască cu el”, susține președintele PL, Dorin Chirtoacă, în contextul condamnării fostului ministru al transporturilor.

Într-o conferință de presă, liderul liberal a declarat că „ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută cu Iurie Chirinciuc reprezintă încă o dovadă că Moldova demult nu mai este o democrație, ci un regim care recurge la răfuieli politice”, transmite IPN.

În opinia liberalului, actualul regim caută prin orice metode să se mențină la putere și pentru că nu este în stare să câștige o competiție în mod democratic recurge la metode dictatoriale. Potrivit lui, la acea ședință de la Curtea de Apel Chișinău la care a fost condamnat fostul ministru, procurorul a cerut trei ani și jumătate cu suspendare, nu cu executare. Evident, avocații au cerut achitarea lui Iurie Chirinciuc. „Ce-a făcut instanța? Instanța s-a pronunțat pe cu totul altceva decât a cerut procuratura și a spus trei ani și jumătate cu executare. Or, la fel s-a întâmplat, dacă ne amintim bine, la alegerile locale din anul trecut, când ambele părți au cerut validarea alegerilor, iar instanța de la sine, din pod, fără competențe în acest sens, a emis hotărâre prin care a invalidat scrutinul. Exact așa și aici. Instanța nu are dreptul să se pronunțe decât asupra acelor lucruri pe care le cer părțile”, a menționat liderul PL.

Cu privire la informațiile apărute în presă, precum că Iurie Chirinciuc ar fi fugit peste hotare, Dorin Chirtoacă a spus că fostul ministru are la Iași afaceri și apartament încă din anii 1990. „Dumnealui are apartament la Iași din 1994. El locuiește acolo și a locuit toți anii aceștia – ultimii vreo 20 de ani. Are locuință și aici, uneori se găsea și la Chișinău, dar cel mai mult s-a găsit la Iași, acolo fiindu-i familia, copiii, grădinița, școala și așa mai departe”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Dorin Chirtoacă a mai spus că, atunci când Iurie Chirinciuc a fost arestat, în 2017, au fost prezentate imagini trucate, cum că i s-ar fi transmis un pachet cu bani în condițiile unor pregătiri de lucrări pentru drumuri. Ca până la urmă să se demonstreze că acele imagini nu aveau legătură unele cu altele și nici nu au figurat la dosar. Potrivit liberalului, în 2017 a avut loc un atac asupra Partidului Liberal, inițial prin arestarea lui Iurie Chirinciuc, apoi prin arestarea sa în calitate de primar al capitalei, iar apoi prin cele care au mai urmat. „Evident că ceea ce i s-a întâmplat domnului Chirinciuc, mâine sau poimâine trebuie să mi se întâmple mie că doar scopul regimului, până la urmă, ăsta a fost”, a mai spus liberalul.

Fostul ministru al transporturilor și infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost condamnat, de către Curtea de Apel Chișinău, la trei ani și șase luni de închisoare, cu executare. Potrivit Procuraturii Generale, fostul ministru a fost condamnat pentru trafic de influență și abuz de serviciu, iar pe lângă privațiunea de libertate, a fost privat de dreptul de a exercita funcții publice timp de cinci ani.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău