Ce spune CSM despre anularea evaluărilor pre-vetting

  • 03 August 2023 17:53
Ce spune CSM despre anularea evaluărilor pre-vetting

Consiliul Superior al Magistraturii îți exprimă îngrijorarea privind atacurile lansate după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat 21 de decizii ale Comisiei Pre-vetting și a dispus reevaluarea candidaților. Totuși, CSM se abține să dea o apreciere soluțiilor și constatărilor instanței supreme, neavând o asemenea competență, scrie BIZLAW.

Într-un comunicat publicat pe pagina web, Consiliul Superior al Magistraturii spune că nu subestimează importanța soluțiilor emise de către CSJ, luând în considerare inițiativele anticorupție și de asigurare a integrității din domeniul justiției, scrie sursa citată.

CSM a observat că deciziile instanței de judecată au provocat reacții din partea mai multor persoane. CSM îndeamnă judecătorii să se abțină de la utilizarea unui limbaj, care ar putea fi interpretat ca o încălcare a codului de etică. Totodată, persoanele publice, inclusiv politicieni, au catalogat că deciziile adoptate de CSJ au fost determinate de unele elemente corupționale sau influențate din afara sistemului judecătoresc. CSM încurajează toate persoanele să se exprime liber, însă să se abțină de la atacurile care ar putea să afecteze actul de justiție. În aceste condiții, informăm că Inspecția judiciară s-a autosesizat pe marginea circumstanțelor expuse supra.

La fel, CSM își exprimă îngrijorarea față de atacurile publice împotriva unor membri ai CSM. Atenționăm că orice asemenea acțiuni subminează autoritatea instituției de autoadministrare judecătorească.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău