Ce spune Aureliu Ciocoi despre declarația sa privind intervenția armatei ruse în războiul de pe Nistru și cum explică viziunea sa asupra conflictului

  • 08 Februarie 2020 09:31
Ce spune Aureliu Ciocoi despre declarația sa privind intervenția armatei ruse în războiul de pe Nistru și cum explică viziunea sa asupra conflictului

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a comentat, într-un interviu penru „Europa Lieră”, declarația sa făcută recent referitor la intervenția armatei ruse în războiul de pe Nistru.

Astfel, potrivit sursei citate, el susține că expresia sa „a fost una foarte exactă”. „Dacă ridicați înregistrarea video și o să urmăriți atent ce am spus, atâta doar am spus, nu ceea ce s-a distribuit ulterior pe alte resurse mediatice cu titluri de genul „declarații scandaloase” ș.a.m.d. Expresia mea a fost una foarte exactă”, a spus ministrul. 

În același timp, Aureliu Ciocoi a vorbit și despre cum vede el conflictul armat de pe Nistru.

„Bine, nu mă apuc acum să repet exact cum am spus, dar ceea ce am spus în timpul conferinței de presă, asta este originalul. Din păcate, nu există o abordare generală, unică, națională, nu s-a făcut o analiză profundă a ceea ce s-a întâmplat din ‘90 până în iulie ‘92, când a fost semnat acordul de încetare a focului între Elțin și Snegur, președintele de atunci al Republicii Moldova. Deci, suntem – ca să mă exprim mai diplomatic – într-o apreciere haotică a trecutului nostru recent. Generația noastră, noi cunoaștem foarte bine ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat atunci. Deci, noi nu suntem generația copiilor noștri care au aflat din povești sau din cărți, din ziare, citind articole despre evenimentele de atunci. Noi, generația noastră, știm exact ce s-a întâmplat atunci. Și, credeți-mă, din informația pe care pe parcursul carierei mele diplomatice am avut ocazia s-o citesc și s-o studiez cunosc mult mai mult din implicațiile unora sau altora în conflictul armat din ’92. Las pe seama intelectualilor, pentru că m-am convins că Republica Moldova are nevoie de o abordare sistemică a istoricilor, să dea ei aprecierea a tot ceea ce s-a întâmplat în perioada respectivă”, a declarat Ciocoi. 

Aminim că Aureliu Ciocoi a afirmat că armata rusă a intervenit în răboiul de pe Nistru pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. „Ceea ce a rămas din Armata a 14-a disolcată în regiunea de est a R. Moldova a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Că între timp sau până la acel moment și avem semnale că separatiștii sau aripa militantă a separatiștilor a fost probabil aprovizionată cu armament din depozitele care aparțineau Armatei a 14-a a Uniunii Sovietice în regiunea transnistreană, așa cum se numea anterior, e un alt punct de discuții, dar, factologic, armata Federației Ruse dislocată la acel moment în regiunea transnistreană a intervenit la acel moment pentru a opri vărsările de sânge”, a declarat ministrul, în cadrul unei conferințe de presă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău