Ce spune ANRE despre scumpirea carburanților

  • 18 Februarie 2021 15:19
Ce spune ANRE despre scumpirea carburanților

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu reacție după Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a cerut intervenția instituției în revizuirea prețurilor la carburanți, iar Platforma DA a cerut audieri în Parlament în legătură cu acest subiect.

Astfel, ANRE precizează, într-un comunicat, că, în urma modificărilor operate în noiembrie 2018 la Legea cu privire la produsele petroliere, Parlamentul a anulat mecanismul de plafonare a prețurilor și a revenit la modalitatea de plafonare a rentabilității activității de comercializate pe piața internă a produselor petroliere.

„Conform deciziei ANRE, rata maximă de rentabilitate pentru activitatea anuală de comercializare a produselor petroliere este de 10% din consumurile și cheltuielile anuale aferente acestei activități, cu excepția cheltuitelor “care nu se referă la activitatea de import și/sau comercializare a produselor petroliere”. ANRE efectuează controale ale titularilor de licență care activează pe piața produselor petroliere și monitorizează strict respectarea de către vânzătorii cu amănuntul a Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele date, care se bazează pe standardele naționale de contabilitate aplicabile. În felul acesta, legislația actuală în vigoare limitează capacitatea ANRE de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere”, precizează reprezentanții Agenției. 

Totodată, ANRE menționează că analizează dinamica comparativă a evoluțiilor în domeniul respectiv atât pe piața internă, cât și cea regională și a observat o creștere a prețurilor la petrol și produse petroliere la nivel mondial, „care ar putea afecta în continuare prețurile de comercializare a produselor date pe piața internă”.

„În situația specifică creată, metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere conform cotațiilor Platts, ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a prețurilor la panourile stațiilor de alimentare cu evoluțiile înregistrate la bursele internaționale, asigurând o predictibilitate a fluctuației prețurilor”, subliniază ANRE. 

Menționăm că mai multe stații PECO au afișat ieri prețuri majorate la benzină, motorină și gazul lichefiat, fiind a doua oară când se întâmplă acest lucru în doar o săptămână.

 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău