Ce spun unii experți din domeniul Justiției despre crearea unei Curți Anticorupție în Republica Moldova

  • 20 Martie 2023 12:23
Ce spun unii experți din domeniul Justiției despre crearea unei Curți Anticorupție în Republica Moldova

Crearea unei Curți Anticorupție nu este una cost-eficientă în Republica Moldova, ținând cont de indicatorii săi socio-demografici, arată o analiză a Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Președintele organizației, Ilie Chirtoacă, a declarat într-un comentariu pentru Radio Chișinău că această inițiativă este foarte costisitoare și nu va permite o distribuie aleatorie a dosarelor. Pe de altă parte, experta în anticorupție, Cristina Ciubotaru, s-a pronunțat în favoarea creării unei asemenea instanțe, lucru care, potrivit avocatei, va accelera examinarea dosarelor de corupție.

În Republica Moldova există corupție și ea trebuie investigată și sancționată la cel mai înalt nivel, iar ceea ce se întâmplă actualmente nu neapărat reprezintă eficiență, cauzele ce țin de corupție fiind judecate mai greu, iar cei care se fac vinovați rar ajung după gratii, constată expertul în domeniul juridic, Ilie Chirtoacă. În opinia sa, inițiativa privind crearea unei Curți Anticorupție nu este una tocmai bună.

„Deoarece o instanță anticorupție în partea ce ține de resurse este un lucru foarte costisitor. Totodată, o singură instanță anticorupție nu permite o distribuire aleatorie a dosarelor. Presupun că nu vor fi mai mulți de șase-nouă judecători în această Curte. Respectiv, nu putem vorbi despre un mecanism veritabil pe care-l poate asigura, în prezent, un sistem de instanțe de fond simple”, a spus Chirtoacă.

La baza analizei efectuate de CRJM a stat experiența altor state. Astfel, având în vedere numărul de populație, indicatorii socio-demografici, pentru Republica Moldova crearea unei Curți Anticorupție nu este una cost-eficientă, afirmă Ilie Chirtoacă.

Potrivit expertului, printre soluțiile ce ar aduce eficiență în investigarea cazurilor de corupție mare, precum și de corupție din sistemul de justiție, se numără limitarea mandatului Procuraturii Anticorupție, așa încât aceasta să se ocupe doar de corupția mare.

Totodată, Ilie Chirtoacă afirmă că, din moment ce judecătorii din instanțele obișnuite trec prin procesul de evaluare externă, inițiat de guvernare, nu există niciun impediment ca celor care trec cu brio de această etapă, să li se încredințeze un dosar de corupție mare.

La rândul său, avocata și experta în anticorupție, Cristina Ciubotaru, susține crearea Curții Anticorupție și speră că inițiativa va fi dusă până la capăt.

„Finalitatea tuturor dosarelor penale, contravenționale ale ANI-ului, de contencios administrativ, toate care au legătură cu integritatea și anticorupția au un anumit specific. Deseori, toată eficiența se sparge tocmai în instanța de judecată, unde lipsește această înțelegere specializată”, a declarat Ciubotaru.

Totodată, potrivit expertei, crearea Curții Anticorupție va accelera examinarea dosarelor de corupție.

Săptămâna trecută, de la tribuna Parlamentului, Maia Sandu a solicitat Legislativului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și de corupție în sistemul justiției. Șefa statului a precizat că „nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău