Ce spun participanții expoziției ”Fabricat în Moldova” (FOTO)

  • 03 Februarie 2016 20:02
Ce spun participanții expoziției ”Fabricat în Moldova” (FOTO)

Criza politică prin care trece în ultima perioadă Republica Moldova a avut consecințe și în mediul de afaceri, spun agenții economici reuniți la expoziția ”Fabricat în Moldova”.

Ei afirmă că își doresc mai multă corectitudine din partea autorităților și mai puțină birocrație, odată cu instalarea noului Guvern. În ceea ce privește moratoriul privind controalele la agenții economici din partea instituțiilor de stat, unii salută această inițiativă, iar alții sunt de părere că verificările sunt necesare, dar trebuie să fie făcute corect.

La Măcărești, în raionul Ungheni, funcționează de mai mult de zece ani o fabrică de confecții – o afacere de familie care a reușit să ofere și locuri de muncă pentru unii dintre consăteni. Galina Pântea, împreună cu frații și surorile sale, a decis să își deschidă afacerea pentru ca să poată munci acasă, în loc să plece peste hotare. Criza politică și economică a afectat și activitatea acestei mici întreprinderi rurale.

„Situația economică depinde de situația politică. De când s-a început criza, undeva de la mijlocul lui 2014, la noi au slăbit vânzările. Nu e ceea ce era în 2013. A influența și încă influențează asupra afacerii oamenilor, asupra dispoziției oamenilor, asupra la tot”, a constatat Galina Pântea.

În aceste condiții, unii agenți economici salută inițiativa Ministerului Justiției de opri pentru o perioadă controalele la agenții economici, după cum afirmă și Iulia Narușeva, de la o companie care produce saltele.

„Aș vrea să lucrăm cu sufletul deschis, să nu ne temem că o să vină astăzi, mâine, cineva și o să ne găsească o mie și unul de motive, că nu lucrăm așa cum trebuie, că ar trebui altfel. Noi ne străduim, dar ar fi cu mult mai bine dacă s-ar opri controalele care sunt, practic, în fiecare zi”, a mărturisit Iulia Narușeva.

Controalele sunt necesare pentru a asigura calitatea produselor care apar pe piață, dar este important ca acestea să fie întemeiate și să nu fie abuzive, spune Valeriu Maxim, manager la o fabrică de confecții din orașul Cahul.

„Ce ne deranjează este că, într-adevăr, aceste controale sunt foarte dese, foarte minuțioase și, de multe ori, nu sunt fondate. Dacă este fondat și necesar, atunci noi suntem pentru control, pentru că suntem interesați să respectăm regulile, oamenii să cunoască acest fapt și să aibă încredere în noi, și partenerii, și angajații noștri. Noi nu ne temem de controale, lasă-le să fie, dar e important să fie echitabile”, a declarat Valeriu Maxim.

Prezent la deschiderea expoziției, premierul Pavel Filip a promis acțiuni în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri în Republica Moldova.

Expoziția ”Fabricat în Moldova” se va desfășura până pe 7 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău