Ce spun experții militari despre starea forțelor ruse din Ucraina
-
07 Aprilie 2022 19:31
Se concentrează armata rusă pe reorganizarea sa logistică? Sau dificultățile cu care se confruntă sunt de așa natură încât nu are de ales decât să-și coboare ambițiile? După șase săptămâni de război, întrebarea rămâne, spune AFP.
Dacă experții occidentali sunt unanimi în a descrie un început eșuat al conflictului pentru Rusia, care visa să ia Kievul în câteva zile, actuala redistribuire spre est și Donbas a trupelor stârnește interpretări contradictorii.
„După eșecul de la Kiev, rușii nu au mai reușit să pătrundă, decât în partea de sud unde au venit din Crimeea spre Herson și teritoriile pro-ruse”, a declarat pentru AFP un analist militar.
Aceștia „adoptă poziții defensive pe o bună parte a liniilor de confruntare nordice și își concentrează eforturile pe zona strategică”, susține el. „Este greu de măsurat dacă se află într-o pauză strategică pentru a reveni la atac sau dacă sunt în pierdere”, admite această sursă.
„Forțele ruse se pot pregăti pentru o ofensivă mai mare în districtele Donețk și Lugansk (...) dar vor avea dificultăți în a produce forța de luptă necesară”, prezice la rândul său Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).
De exemplu, conform fostului colonel al armatei franceze Michel Goya, „Armata 1 blindate de gardă a fost transferată în sectorul Donbass-Nord în vederea bătăliei decisive din aprilie”.
Dar „când această masă de atac va fi uzată în luptă la sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai, capacitatea de manevră a Rusiei se va reduce la foarte puțin”, spune el.
Coloană de vehicule rusești distrusă complet (foto: Twitter)
Trupe epuizate
Informațiile diseminate și difuzate pe scară largă de ucraineni evocă deja pierderi umane și materiale grele din partea rusă.
Cifrele sunt și mai rare pe partea ucraineană, ceea ce complică analiza raportului de putere. Dar este un fapt că o armată de apărare suferă mai puține pierderi decât cea care atacă.
O unitate care și-a pierdut 30% din capacitatea de luptă este ineficientă, spune Raphael Cohen, expert militar pentru Rand Corporation, avocând estimări (neverificate) ale pierderilor rusești între 7.000 și 15.000 de oameni.
Cu toate acestea, recruții care ar trebui să-i înlocuiască sunt instruiți inegal, iar mercenarii sunt mai puțini decât se aștepta. „Dacă Rusia nu poate compensa pierderile sale, riscă să fie epuizată”, a spus analistul.
Michel Goya observă, la rândul său, că mercenarii din compania Wagner, foarte apropiați de Putin, acceptă toți candidații care se prezintă.
„Aceste angajamente individuale menite să umple golurile și să nu constituie forțe noi dau un indiciu asupra nivelului foarte ridicat al pierderilor”, scrie ofițerul în retragere.
Potrivit acestuia, Rusia pare „a fi pierdut echivalentul a aproximativ treizeci de grupuri tactice de arme combinate (GTIA) din 120 angajate și un potențial maxim de aproximativ 140”.
În timp ce ochii cancelariilor occidentale se îndreaptă către atrocitățile comise în zonele aflate sub controlul Rusiei, armata este sceptică în ceea ce privește echilibrul de putere.
Acte ale soldaților ruși uciși pe front (Foto: 200rf.com)
Inițiativa pierdută. Rusia vrea o victorie majoră pentru 9 mai
„Nu am văzut o redistribuire masivă a acestor forțe ruse” din nordul țării, notează un oficial occidental sub condiția anonimatului, care se așteaptă ca Moscova să-și „rescrie narațiunea” asupra obiectivelor sale militare și asupra a ceea ce „definește ca succes sau eșec”.
Pe 9 mai, Moscova va sărbători victoria împotriva Germaniei naziste din 1945. Kremlinul va avea nevoie disperată de victorii pentru a-și justifica intervenția în Ucraina.
Cu toate acestea, observațiile din ultimele zile nu sunt deloc încurajatoare pentru armata sa.
„Rusia a pierdut complet inițiativa”, a spus oficialul occidental. „Chiar ieri, am văzut linii de tancuri rusești care încercau să avanseze pe drum și s-au lovit de rezistența ucraineană”, notează el. „Chiar dacă învață... continuă să-și compromită capacitatea de a-și atinge obiectivele.”
Căderea completă a orașului Mariupol, un port strategic din sud-estul țării, pe Marea Azov, pare iminentă. Orașul a fost literalmente aplatizat de bombe de săptămâni întregi și ar fi o victorie strategică importantă pentru Moscova.
Dar greutățile înregistrate timp de șase săptămâni, curajul ucrainean, frigul și pierderile - care îi privesc și pe ofițerii generali - cântăresc asupra psihicului trupelor sale.
Statul major „se pare că dă instrucțiuni de restricționare severă a accesului la internet al trupelor ruse în încercarea de a le combate moralul scăzut”, adaugă ISW în acest sens.