Ce spun experții despre sesizarea depusă de președintele Igor Dodon la Curtea Constituțională

  • 23 Aprilie 2019 13:41
Ce spun experții despre sesizarea depusă de președintele Igor Dodon la Curtea Constituțională

Președintele Igor Dodon i-a transmis Curții Constituționale o sesizare în care îi solicită opinia dacă este obligat sau nu să propună un candidat la funcția de prim-ministru în condițiile în care Parlamentul este nefuncțional. Experții constituționaliști au păreri împărțite în această privință.

În conformitate cu prevederile Constituției, Parlamentul este dizolvat dacă în decurs de 3 luni nu votează Guvernul. În același timp, consilierul juridic al șefului statului, Maxim Lebedinschi, cel care a depus sesizarea la Curte, menționează că în conformitate cu normele Constituției, în decursul celor trei luni, președintele trebuie să propună candidați la funcția de prim-ministru.

Președinția așteaptă o clarificare dacă șeful statului este obligat să propună un candidat la funcția de premier în condițiile în care Parlamentul este nefuncțional.

Maxim Lebedinschi susține că în cazul în care Curtea va spune că președintele este obligat să demareze procedura indiferent de capacitatea de exercițiu a Parlamentului, se va începe procedura de consultare a fracțiunilor cu desemnarea în continuare a candidaturii la funcția de prim-ministru. În cazul în care Curtea va spune că atâta timp cât Parlamentul este incapabil de a-și exercita atribuțiile, președintele își va rezerva dreptul de a nu propune candidați la funcția de premier.

Părerile constituționaliștilor sunt împărțite. În condițiile în care Parlamentul este nefuncțional, președintele nu trebuie să propună candidaturi la funcția de prim-ministru, susține fostul judecător la Curtea Constituțională, Victor Pușcaș.

Potrivit lui, șeful statului poate propune doar după consultarea fracțiunilor parlamentare, dar când este funcțional Parlamentul. Dacă organele de lucru ale Parlamentului nu vor fi formate, apare criza politică și are ca urmare dizolvarea Legislativului.

Pe de altă parte, un alt fost judecător, Nicolae Osmochescu, este de părere că șeful statului este obligat să îndeplinească și procedura de propunere a candidatului sau candidaților la funcția de prim-ministru înainte de a dizolva Parlamentul.

Nicolae Osmochescu susține că președintele țării este obligat să propună o candidatură după consultarea cu fracțiunile parlamentare, după cum este stipulat expres în art. 85 din Constituție. Dacă Parlamentul nu va fi funcțional, această propunere nu va avea efecte și atunci intervine faza de declarare a alegerilor anticipate.

Amintim că Parlamentul format în urma alegerilor din 24 februarie s-a întrunit o singură dată – în ședința de constituire, acum o lună. Ședința nu a fost continuată pe motiv că nu există o majoritate care să aleagă organele de lucru ale Parlamentului, fără de care nu poate fi desfășurat exercițiul legislativ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,1 m/s
Fri
21
Sat
21
Sun
20
Mon
21
Tue
23

Curs oficial BNM 04 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5379 -0.0046
USD 17.4407 -0.0573
RON 4.0375 0.0026
UAH 0.6536 0.0005
RUB 0.2533 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău