Ce spun experții despre noul program al PSRM

  • 08 Februarie 2021 14:08
Ce spun experții despre noul program al PSRM

Noul program al Partidului Socialiștilor în care se propune inclusiv instituirea unui nou drapel de stat, interzicerea unor referendumuri și limitarea activității unor partide politice urmărește doar scopuri electorale în contextul unor probabile alegeri parlamentare anticipate, consideră experții. În același timp, ei atrag atenția că deși în program nu se mai regăsește federalizarea ca soluție a reglementării conflictului transnistrean, noua formulă din programul PSRM ar urmări exact același scop.

Programul Partidului Socialiștilor este bazat pe 10 puncte principale care se referă la păstrarea statalității, pune accent pe identitatea și limba moldovenească, optează pentru vectorul extern de dezvoltare a țării, pledează pentru reglementarea conflictului transnistrean în baza așa-numitului Memorandum Primakov din 1997.

Deși PSRM susține că toate deciziile din domeniul politicii interne și externe ale țării trebuie acceptate de către popor inclusiv prin plebiscit, intenționează să interzică referendumurile pentru lichidarea independenței Republicii Moldova. Deși susține că pledează pentru pacea civică și interetnică, PSRM propune decizii care ar provoca sciziunea societății precum instituirea unui nou drapel de stat.

Noul program al PSRM este unul populist și electoral, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Victor Ciobanu. El menționează că PSRM preia doctrina Partidului „Edinaia Rossia” aflat la guvernare în Federația Rusă. Însă, potrivit lui Victor Ciobanu, partidele din Republica Moldova, inclusiv PSRM, nu sunt doctrinare, iar doctrinele se schimbă în funcție de rezultatele și interesele electorale.

Acest document nu reprezintă nimic închegat, sau să putem spune că deja socialiștii vor urma anume această doctrină. Dacă vor constata după alegeri că cetățeni iau alte priorități, sau vor înregistra un eșec, acest program ar putea să se schimbe, a precizat Victor Ciobanu.

În vederea reglementării conflictului transnistrean, socialiștii propun revenirea la implementarea Memorandumului din 1997, numit și Memorandumul Primakov, semnat în 1997. Expertul Ion Leahu amintește că acel document, semnat de ex-președintele Petru Lucinschi nu a fost ratificat de Parlament deoarece conținea un șir de prevederi extrem de controversate precum atribuirea unui număr de deputați regiunii transnistrene, membri ai Guvernului și alte împuterniciri. De fapt, este vorba de aceeași federalizare la fel ca în Memorandumul Kozak, doar că nu este pomenit acest termen, potrivit lui Ion Leahu.

Faptul că Memorandumul Primakov practic nu se deosebește cu nimic de Memorandumul Kozak, pur și simplu schimbă puțin exteriorul situației. Adică ei propun ceva nou ce nu s-a propus în ultimul timp. Chiar dacă în Memorandumul Primakov nu este termenul „federalizare”, conținutul este practic același, a spus Ion Leahu.

Partidul Socialiștilor a adoptat un nou program după înfrângerea lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale și revenirea sa în calitate de președinte oficial al formațiunii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău