Ce spun EXPERȚII despre arderea deșeurilor pe teritoriul R.Moldova, în cadrul audierilor la Parlament

  • 24 Septembrie 2019 14:10
Ce spun EXPERȚII despre arderea deșeurilor pe teritoriul R.Moldova, în cadrul audierilor la Parlament

Incinerarea deșeurilor solide pe teritoriul Republicii Moldova va avea un impact negativ asupra sănătății oamenilor. Opinia a fost exprimată de către mai mulți experți în cadrul unor audieri organizate astăzi de către Comisia parlamentară pentru mediu și dezvoltare regională pe marginea implementării Legii cu privire la deșeuri. Potrivit acestor experți, autoritățile trebuie să identifice alte soluții pentru gestionarea eficientă a deșeurilor. O relatare de Aliona Savca, pentru Radio România Chișinău.

Audierile organizate de către Comisia parlamentară pentru mediu și dezvoltare regională s-au transformat în dezbateri aprinse, după ce conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a informat printr-o scrisoare că nu poate lua parte la eveniment pentru a-și prezenta raportul. Ea a solicitat amânarea ședinței pentru prima decadă a lunii octombrie. Președintele Comisiei, democrata Violeta Ivanov, a acuzat reprezentanții Ministerului că sfidează Parlamentul. La rândul său, vicepreședintele comisiei, Inga Grigoriu, a precizat că invitația a fost trimisă cu întârziere, iar Ministerul nu a avut suficient timp pentru pregătirea unui raport. Participanții la discuții au propus desfășurarea audierilor fără reprezentanții Ministerului, pe motiv că problema deșeurilor este una gravă care nu poate fi amânată. Ei s-au referit la un modificările legislative operate de Parlament prin care s-a permis incinerarea deșeurilor.

Profesorul de la Institutul de Ecologie și Geografie a Academiei de Științe a Moldovei, Constantin Bulimaga, a menționat că această soluție este foarte periculoasă pentru sănătatea oamenilor din cauza substanțelor care se elimină în urma arderii deșeurilor.

„Metoda de incinerare constă în aceea că toate deșeurile se acumulează împreună și din cauză că acolo nimeresc deșeuri din plastic care conțin vinil clorid ele duc la formarea acestor substanțe cancerigene. Iată anume aceste substanțe cancerigene reprezintă cel mai mare pericol la incinerarea acestor deșeuri.”

Expertul în energetică, Sergiu Ungureanu, este de părere că autoritățile trebuie să analizeze mai amănunțit practicile altor state în ceea ce privește arderea deșeurilor.

„Nu ar pune, cum au sugerat colegii, cruce imediat pe toate tehnologiile de ardere a deșeurilor pentru obținerea energiei. Astăzi progresul tehnico-științific permite ca să avem niște tehnologii foarte curate, foarte bune. Dar toate aceste lucruri trebuie foarte bine stipulate în legea aceasta și în aceste modificări pe care vrem să le facem ca să nu primim la ieșire ceva foarte negativ.” 

Președintele Asociației “Ave-Natura”, Andrei Dumbrăveanu consideră că cea mai bună soluție pentru problema deșeurile este reciclarea lor.

„Nu există problema deșeurilor în Republica Moldova pentru că structura lor ne dovedește că în mare parte că ele sunt reciclabile. Există problema managementului deșeurilor, există problema coeziunii sociale, a culturii ecologice.”

Potrivit datelor statistice, anual Republica Moldova generează aproape patru milioane de tone de deșeuri dintre care doar 600 de mii sunt reciclate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău