Ce spun ecologiștii despre Acordul pe care l-a ratificat Rada de la Kiev cu privire la protecția Nistrului

  • 08 Iunie 2017 14:05
0%
00:00:00
00:00:00

Acordul pe care l-a ratificat recent Rada de la Kiev, privind protejarea în comun cu autoritățile de la Chișinău a bazinului râului Nistru, reprezintă un bun instrument și o platformă de discuții într-un cadru european, spun experții în domeniul ecologiei.

Chișinăul trebuie, în acest context, să depună eforturi pentru a aduce la masa de negocieri problema hidrocentralelor pe care a anunțat partea ucraineană că intenționează să le construiască, dar și alte probleme stringente ale Nistrului, afirmă ecologiștii. 

Acordul privind colaborarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru a fost ratificat de Rada de la Kiev la 5 ani după ce Chișinău a făcut acest lucru, în 2012. Această tergiversare a fost intens criticată de organizațiile de ecologiști din Republica Moldova și din Ucraina, mai ales în contextul în care s-a aflat despre intenția unor agenți economici ucraineni de a construi încă 6 hidrocentrale pe Nistru, mai sus de hidrocentrala de la Novodnestrovsk. Ecologiștii au tras alarma că acest lucru va distruge, practic, râul și ecosistemul acestuia.

Acordul nu va rezolva în mod automat această problemă, dar va fi o platformă de discuții creată după norme europene, care pun pe primul loc protecția râului, și nu interesele economice, apreciază directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor Râului „Eco-TIRAS”, Ilia Trombițki.

„Acest Acord nu rezolvă problema aceasta. Totodată, el creează o platformă pentru a discuta între cele două stat, în cadrul comisiei bazinale, această problemă. Aceasta rămâne la nivelul prim-miniștrilor și a ministerelor care se ocupă de această problemă, în opinia mea”, a declarat Ilia Trombițki.

Situația Nistrului este deja afectată de debitul mic de apă al râului, pentru că o cantitate foarte mare este reținută de barajul de la Novodnestrosk. Aceasta ar trebui să fie una dintre primele probleme pe care ar trebui să le pună în discuție Chișinăul, în baza acestui Acord, proaspăt ratificat de Kiev, a subliniat președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță:

„Ca râul să fie un râu viu, trebuie să aibă nu mai puțin de 250 de metru cub pe secundă. Ucrainenii spun că dau 130, e cel puțin în jumătate. Râul nu are puterea de auto-epurare și pierde din capacitățile lui naturale.  Modelul acesta că noi suntem mari și mai puțin ne interesează cei mici trebuie să decadă. Nu există mari sau mici, există bazinul râului și el trebuie administrat în comun”, a spus Alecu Reniță.

Totodată, ecologiștii moldoveni sunt îngrijorați de faptul că interesul autorităților față de problemele râului Nistru va dispărea odată cu lichidarea ministerului de ramură, odată cu reforma guvernamentală.

Potrivit Acordului, urmează să fie creată o comisie mixtă moldo-ucraineană și orice activitate economică pe râul Nistru va trebui discutată și aprobată de cele două părți. Acordul este valabil pe un termen de 5 ani și poate fi prelungit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău