Ce se știe despre noua variantă mutantă de coronavirus depistată în Africa de Sud

  • 26 Noiembrie 2021 10:18
Ce se știe despre noua variantă mutantă de coronavirus depistată în Africa de Sud

Experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se întâlnesc vineri cu oficiali sud-africani din domeniul sănătății pentru a evalua evoluția situației din această țară, după ce oamenii de știință au anunțat că au depistat o variantă super-mutantă de coronavirus, denumită B.1.1.529, care ar putea eluda răspunsul imunitar, relatează BBC, potrivit DIGI24.ro.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că „monitorizează îndeaproape” varianta raportată și este așteptată vineri o reuniune tehnică pentru a stabili dacă B.1.1.529 ar trebui să fie desemnată drept variantă de „interes” sau de „îngrijorare”, scrie, la rândul său, The Guardian, potrvit sursei citate

Noua tulpină, care a fost identificată marți, prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile. Cele mai recente date, prezentate joi de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă.

Israelul și Marea Britanie au anunțat deja primele măsuri de restricționare a călătoriilor: plasează pe lista roșie Africa de Sud și țările învecinate, interzicând practic călătoriile în și din aceste țări. Este luată în calcul și o eventuală suspendare a zborurilor. 

Câte cazuri de infecție cu noua tulpină au fost depistate până acum

Date inițiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă din Africa de Sud s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie a țării, Gauteng, și ar putea fi deja prezentă și în celelalte opt provincii ale țării.

Noua variantă a fost identificată după un val de îmbolnăviri înregistrate în Gauteng, o zonă urbană care cuprinde Pretoria și Johannesburg. Inițial, s-a presupus că noile cazuri, având ca focar o universitate, se datorează unei creșteri a numărului de persoane care socializează.

Cu toate acestea, în această săptămână, varianta a fost identificată ca fiind, de fapt, cauza potențială a acestei creșteri. 90 la sută din cazurile din ultimele săptămâni prezentau această variantă, scrie The Guardian.

La nivel național, numărul zilnic de infecții din Africa de Sud ajunsese miercuri la 1.200, în creștere de la 106, la începutul lunii.

Un caz de infectare cu această tulpină a fost descoperit și în Hong Kong, la un bărbat de 36 de ani care era în carantină după o călătorie în Africa de Sud. De asemenea, un alt caz a fost depistat în Botswana la 11 noiembrie.

Până acum, în total, au fost identificate 59 de cazuri de infecție cu noua tulpină, potrivit BBC.

Un scenariu „catastrofal”

„Ceea ce ne îngrijorează este faptul că această variantă ar putea să aibă nu doar o transmisibilitate sporită, deci să se răspândească mai eficient, dar ar putea, totodată, să fie capabilă să ocolească sistemul imunitar și protecția pe care o avem în sistemul nostru imunitar”, au arătat cercetătorii sud-africani.

Există un scenariu „catastrofal”, dar posibil, în care nici cei vaccinați, nici cei care au făcut COVID nu ar mai fi protejați de o nouă îmbolnăvire: apariția unei tulpini a coronavirusului care să eludeze răspunsul imunitar, declara, în urmă cu câteva zile, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID. În acest caz, a arătat Valeriu Gheorghiță, „ar însemna să luăm totul de la capăt”.

O astfel de perspectivă este cu atât mai probabilă cu cât virusul continuă să se răspândească accelerat în Europa, iar unele țări, printre care România, au rate mici de vaccinare, fiind potențiale „bazine” de generare a noilor variante, atrăgea atenția medicul militar.

Africa de Sud a fost prima țară care a depistat, anul trecut, varianta Beta, etichetată de OMS ca fiind „îngrijorătoare”, deoarece există dovezi că este mai contagioasă, iar vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva ei. Tot Africa de Sud a mai detectat o variantă de coronavirus, C.1.2, la începutul acestui an, dar aceasta nu a înlocuit varianta Delta, devenită dominantă, și ea este prezentă doar într-o mică proporție în rândul genomurilor secvențiate în ultimele luni, scrie Haaretz.

50 de mutații, dintre care 30 la proteina spike

În orice caz, varianta B.1.1.529 este cea care a suferit cele mai multe mutații dintre toate variantele văzute până acum și este radical diferită de forma care a apărut în Wuhan, China, explică BBC. Oamenii de știință spun că varianta are 50 de mutații în total și mai mult de 30 la nivelul proteinei spike, care este ținta majorității vaccinurilor și „cheia” pe care virusul o folosește pentru a intra în celulele corpului nostru.

Se știe că unele mutații sporesc capacitatea de răspândire a coronavirusurilor. Dar au existat multe variante care arătau rău pe hârtie, însă în cele din urmă nu au luat amploare.

Marile întrebări - ce capacitate are de a se sustrage imunității date de vaccinuri, dacă determină forme mai grave de boală și dacă se răspândește mai repede decât varianta Delta - rămân, deocamdată, fără răspuns. Următoarele zile sau săptămâni vor fi cruciale pentru a determina severitatea acestei variante mutante, spun cercetătorii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie puternică
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău