Ce se întâmplă dacă cade Guvernul Streleț
-
26 Octombrie 2015 13:56
Riscul ca Guvernul condus de premierul Valeriu Streleț să cadă persistă în continuare.
Dintre partidele alianței majoritare, doar liberalii au declarat tranșant că nu vor susține moțiunea de cenzură împotriva actualului Cabinet de Miniștri. Experții consideră că în situația în care Executivul are mari ”șanse” să fie demis, criza social-economică și de imagine a Republicii Moldova s-ar putea aprofunda, fiind blocate relațiile financiare cu FMI, Banca Mondială, Uniunea Europeană, dar și cu România care ar putea renunța la ajutorul în valoare de 150 de milioane de euro promise autorităților moldovenești.
Mai mulți experți și analiști politici din Republica Moldova susțin că riscul ca Guvernul să cadă este tot mai mare. Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, în situația creată totul va depinde de faptul dacă Partidul Democrat va încerca să forțeze depunerea moțiunii de cenzură a stângii pentru a-și întări propriile poziții și a soluționa negocierea unor noi condiții impuse partenerilor de alianță, până joi, ziua când se va vota moțiunea de cenzură.
”Probabilitatea că Guvernul Streleț va cădea este destul de mare. Totul depinde de analiza și scenariile care au fost făcute în cadrul Partidului Democrat. Se va încerca să se instituie un soi de guvern tehnocrat, susținut de cele trei partide care ar putea vota joi moțiunea de cenzură și vor răsturna Guvernul Streleț”, a declarat Anatol Țăranu.
Potrivit analistului economic Roman Chirca, liderii politici de la Chișinău sunt într-o situație complicată. Dacă susțin o coaliție pro-europeană puternică, fără oligarhi și influențe nefaste, orientată spre reforme și combaterea corupției, primesc împrumutul României de 150 mln euro, redobândesc credibilitatea și programele europene și americane, și semnează un acord cu FMI. În cazul în care se optează pentru un guvern de stânga, pro-rusesc, vom asista la blocarea tuturor relațiilor financiare cu organismele internaționale, lucru ce va arunca Republica Moldova într-o criză de proporții. Ori, schimbarea de putere va duce la blocarea reformelor, ieșirea din proiectul european, suspendarea acordului de împrumut al României și, cel mai probabil, încetarea de plăți până la sfârșitul anului.
”În cazul demiterii actualului Cabinet de Miniștri multe din inițiative vor fi plasate în incertitudine. Tehnic vorbind, nu e o pierdere mare, doar daca nu vine un alt Guvern cu un alt vector de dezvoltare, cu elemente îndreptate spre Federația Rusă. Acest lucru va ține la distanță foarte mulți parteneri de dezvoltare, la fel ca și majoritatea proiectelor investiționale și de asistență tehnică vor fi sistate”, a declarat Roman Chirca.
De notat că socialiștii și comuniștii, care au semnat împreună moțiunea împotriva Guvernului Streleț, dețin împreună 44 de mandate. Pentru ca guvernul să fie demis este nevoie de 51 de voturi.