Ce schimbări ne așteaptă în 2020 la capitolul taxe (Mold-street)

  • 07 Decembrie 2019 17:40
Ce schimbări ne așteaptă în 2020 la capitolul taxe (Mold-street)

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pe termen mediu, care operează modificări la Codul Fiscal, Codul Vamal, Legea cu privire la tariful vamal etc, potrivit Mold-street.com.

Documentul a fost prezentat de viceprim-ministrul Serghei Pușcuța, care a declarat că, prioritatea Guvernului și a Ministerului Finanțelor în raport cu mediul de afaceri și societatea este simplitatea, claritatea și comoditatea procesului de calculare și achitare a impozitelor și taxelor, notează sursa citată.

Sistem de taxe just

„Asigurarea unui sistem de taxe just reprezintă o obligație a Guvernului. Aceste prevederi sunt așteptate și necesare mediului de afaceri pentru a-și dinamiza activitatea”, a spus ministrul Finanțelor.

Din document rezultă că principalele acțiuni ce vizează politica fiscală și vamală pentru 2020 sunt menținerea impozitului pe venitul persoanelor fizice la nivel de 12% și a mărimii scutirilor existente; menținerea pentru persoanele juridice, întreprinzătorii individuali și medicii de familie titulari ai practicii, care exercită activitate profesională independentă – în mărime de 12% din venitul anual impozabil, iar pentru gospodăriile țărănești – de 7%; menținerea cotelor TVA în vigoare; menținerea cotelor accizelor, cu excepția autoturismelor de lux, și menținerea cotelor altor impozite, taxe și plăți la nivelul anului curent cu extinderea bazei impozabile.

Facilități și scutiri

Noua politică bugetar-fiscală și vamală urmărește obiectivele unei legislații fiscale și vamale favorabile dezvoltării economice și consolidării veniturilor bugetare.

Primul obiectiv – asigurarea unei legislații fiscale și vamale favorabile dezvoltării economice – urmează a fi realizat prin aplicarea următoarelor măsuri noi:

- permiterea spre deducere a oricăror plăți efectuate salariaților sau în folosul acestora, din care au fost reținute impozite salariale;
- permiterea spre deducere a datoriilor în valoarea de până la 1.000 de lei al căror termen de scadență a expirat de 3 ani;
- aplicarea facilităților acordate salariaților pentru hrană și transport organizat și asupra zilierilor;
- diminuarea impozitului aplicat donațiilor de la 12% (includerea în venitul donatorului) la 6% (reținerea finală).

Citiți continuarea pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:4,63 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău