Ce schimbări ne așteaptă în 2020 la capitolul taxe (Mold-street)

  • 07 Decembrie 2019 17:40
Ce schimbări ne așteaptă în 2020 la capitolul taxe (Mold-street)

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pe termen mediu, care operează modificări la Codul Fiscal, Codul Vamal, Legea cu privire la tariful vamal etc, potrivit Mold-street.com.

Documentul a fost prezentat de viceprim-ministrul Serghei Pușcuța, care a declarat că, prioritatea Guvernului și a Ministerului Finanțelor în raport cu mediul de afaceri și societatea este simplitatea, claritatea și comoditatea procesului de calculare și achitare a impozitelor și taxelor, notează sursa citată.

Sistem de taxe just

„Asigurarea unui sistem de taxe just reprezintă o obligație a Guvernului. Aceste prevederi sunt așteptate și necesare mediului de afaceri pentru a-și dinamiza activitatea”, a spus ministrul Finanțelor.

Din document rezultă că principalele acțiuni ce vizează politica fiscală și vamală pentru 2020 sunt menținerea impozitului pe venitul persoanelor fizice la nivel de 12% și a mărimii scutirilor existente; menținerea pentru persoanele juridice, întreprinzătorii individuali și medicii de familie titulari ai practicii, care exercită activitate profesională independentă – în mărime de 12% din venitul anual impozabil, iar pentru gospodăriile țărănești – de 7%; menținerea cotelor TVA în vigoare; menținerea cotelor accizelor, cu excepția autoturismelor de lux, și menținerea cotelor altor impozite, taxe și plăți la nivelul anului curent cu extinderea bazei impozabile.

Facilități și scutiri

Noua politică bugetar-fiscală și vamală urmărește obiectivele unei legislații fiscale și vamale favorabile dezvoltării economice și consolidării veniturilor bugetare.

Primul obiectiv – asigurarea unei legislații fiscale și vamale favorabile dezvoltării economice – urmează a fi realizat prin aplicarea următoarelor măsuri noi:

- permiterea spre deducere a oricăror plăți efectuate salariaților sau în folosul acestora, din care au fost reținute impozite salariale;
- permiterea spre deducere a datoriilor în valoarea de până la 1.000 de lei al căror termen de scadență a expirat de 3 ani;
- aplicarea facilităților acordate salariaților pentru hrană și transport organizat și asupra zilierilor;
- diminuarea impozitului aplicat donațiilor de la 12% (includerea în venitul donatorului) la 6% (reținerea finală).

Citiți continuarea pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
27
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:2,6 m/s
Sat
20
Sun
23
Mon
23
Tue
24
Wed
27

Curs oficial BNM 14 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7864 0.2247
USD 16.7051 0.0937
RON 4.0919 0.0471
UAH 0.6112 0.0078
RUB 0.2276 0.0005
Arhivă Radio Chișinău