Ce schimbări aduce noul Cod al Subsolului

  • 10 Noiembrie 16:27
Ce schimbări aduce noul Cod al Subsolului

Parlamentul a aprobat în lectura finală proiectul Codului Subsolului, care ar urma să elimine o serie de deficiențe menționate in Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile, dar și de as ajusta legislația la noile realități.

Potrivit mold-street.com, principalele prevederi din noul Cod al subsolului se referă la atribuirea competențelor autorităților, precum Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, Agenția de Mediu și Inspectoratului pentru Protecția Mediului, în domeniul protecției subsolului și introducerea autorizației de folosire a subsolului, eliberată gratuit.

Cum va fi eliberată Autorizația de folosire a subsolului

Potrivit Ministerului Mediului, termenul de valabilitate al autorizației poate varia în funcție de activitatea desfășurată, fiind prevăzute termene limitate și nelimitate, conform specificațiilor din Cod.

„Una dintre schimbările importante aduse este introducerea autorizației pentru folosirea subsolului, care va fi un act permisiv ce va oferi titularului său dreptul de a folosi subsolul conform modalităților stabilite în cod”, afirma anterior Ministerul Mediului.

Potrivit documentului, autorizația de folosire a subsolului se va elibera gratuit și va putea fi acordată pentru diverse activități, precum: cercetarea geologică a subsolului; exploatarea substanțelor minerale utile; folosirea golurilor miniere; depozitarea deșeurilor periculoase și deșeurilor în subsol; organizarea obiectivelor geologice protejate de stat; colectarea materialelor mineralogice, paleontologice, a altor materiale geologice de colecție; exploatarea instalației de gestionare a deșeurilor extractive.

Pe termen limitat, autorizația de folosire a subsolului se va elibera pentru cercetare geologică, colectarea materialelor mineralogice, paleontologice, altor materiale geologice de colecție, exploatarea instalației de gestionare a deșeurilor extractive – pe termen de 5 ani.

În același timp, pentru același termen, autorizația de folosire a subsolului se va elibera pentru extragerea substanțelor minerale utile și folosirea golurilor miniere pe termenul de exploatare a zăcământului sau a sectorului de exploatare, care este stabilit de proiectul tehnologic pentru exploatarea și recultivarea acestuia, dar nu mai mult de 20 ani.

În caz de necesitate, perioada prevăzută în autorizația de folosire subsolului se prelungește de către autoritatea competentă în domeniul folosinței și protecției subsolului, la solicitarea titularului autorizației de folosire a subsolului, dacă se respectă condițiile de folosire a subsolului, pe perioade consecutive care nu pot depăși 5 ani.

Pe termen nelimitat, autorizația de folosire a subsolului se va elibera pentru depozitarea substanțelor periculoase și deșeurilor în subsol, organizarea obiectivelor geologice protejate de stat.

Garanția financiară pentru refacerea mediului

De asemenea, documentul prevede introducerea garanției financiare pentru refacerea mediului, obligând titularii autorizațiilor de folosire a subsolului să asigure fondurile necesare pentru refacerea mediului afectat de exploatările miniere.

Garanția financiară va fi restituită titularului autorizației de folosire a subsolului numai în măsura în care acesta și-a îndeplinit obligațiile de reabilitare a spațiilor asupra cărora s-a intervenit.

În plus, publicul va fi implicat în deciziile privind exploatarea subsolului, având ocazia să consulte și să contribuie la proces.

Codul Subsolului stabilește, de asemenea, mai detaliat, atribuțiile autorităților locale cu referire în domeniul folosirii și protecției subsolului, și anume, implicarea acestora la coordonarea lucrărilor de dinamitare, participarea la elaborarea programelor de folosire rațională a subsolului și la notificarea în privința lucrărilor de cercetare geologică și participarea la evaluarea impactului asupra mediului.

De asemenea, agenții economici care exploatează resursele subsolului vor fi obligați să creeze fonduri pentru refacerea terenurilor afectate de aceste activități. De notat că o serie de companii ce au exploatat diverse zăcăminte au ajuns ulterior în insolvență și acum nu este clar cine trebuie să refacă mediul afectat. În plus s-a depistat că statul a fost prejudiciat de zeci de milioane de lei de pe urma exploatării unor mine de piatră, nisip, petrol, etc.

Menționăm că actualul Cod al Subsolului a fost adoptat 15 ani în urmă, în februarie 2009.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
5
Fri
4
Sat
5
Sun
6
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău