Ce s-a schimbat în România în cei 17 ani de la aderarea la UE

  • 30 Ianuarie 12:27
Ce s-a schimbat în România în cei 17 ani de la aderarea la UE

România a progresat enorm de la aderarea la UE, din 2007 și până în prezent. Ministrul Economiei a făcut o sinteză a celor mai importante date.

Salariul minim brut pe economie era în 2007- 390 de lei, iar astăzi valoarea lui este de aproape 9 ori mai mare. În acest moment un angajat nu are cum să încaseze mai puțin de 3300 de lei brut, scrie TVR INFO.

Nu stăm rău nici la capitolul creștere economică și probabil cifrele ar fi și mai bune daca politicienii nu ar mai schimba regulile de la o zi la alta. În medie am avut o creștere anuală de 3,04%, a doua cea mai mare din regiune, după Polonia, dar de aproape 3 ori mai mare decât media blocului comunitar.

Iar dacă cineva va spune că banii veniți de la Bruxelles sunt de fapt contribuțiile noastre, să știți că această este o informație falsă. România este unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor europene și din 2007 până anul trecut am încasat aproape 90 de miliarde de euro.

Contribuția noastră a fost aproape de 30 de miliarde de euro, deci când tragem linie calculele arată că am primit de vreo 3 ori suma plătită către Bruxelles. Banii aceștia au fost folosiți pentru drumuri, poduri, fermieri, digitalizare și multe alte domenii pentru care România a depus proiecte.

Și nu ultimul rând ne uitam la evoluția Produsului Intern Brut, adică bunurile, serviciile pentru consum și investițiile brute în tara noastră. În 2007 PIB ul nominal era puțin peste 400 de miliarde de lei, iar în 2022 depășisem 1.400 de miliarde de lei.

Cam așa arată cifrele și cel mai bine ar fi să vă gândiți cum ar fi arătat România astăzi dacă nu facem parte din marea familie europeană, iar aici aveți multe exemple în regiune, inclusiv Republica Moldova și Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău