Ce să mănânci ca să ajuți circulația sângelui: lista alimentelor care nu trebuie să lipsească de la masă

  • 12 Iulie 20:14
Ce să mănânci ca să ajuți circulația sângelui: lista alimentelor care nu trebuie să lipsească de la masă

Problemele circulatorii pot duce la afecțiuni grave dacă nu sunt ținute sub control și sunt cauzate de boli precum diabetul, obezitatea, fumatul, boala arterială periferică și boala Raynaud. Simptomele includ amorțeală, furnicături, crampe musculare, oboseală, ulcere la nivelul picioarelor și vene varicoase, scrie G4Media.

Deși circulația sangvină deficitară necesită adesea tratament medicamentos, alimentația poate avea rol adjuvant. Alimente precum sfecla roșie, peștele gras, citricele, turmericul, fructele de pădure, ghimbirul, pătrunjelul, roșiile, ceapa și usturoiul au efecte benefice dovedite asupra circulației și sănătății cardiovasculare. Pe lângă dietă, menținerea unei greutăți corporale normale, renunțarea la fumat, hidratarea adecvată și exercițiile regulate sunt măsuri suplimentare care contribuie la îmbunătățirea circulației sangvine, transmite sursa.

Sângele îndeplinește mai multe funcții principale. Acesta transportă nutrienți și oxigen către celule, ajută la eliminarea deșeurilor, reglează temperatura corporală și pH-ul și previne pierderile mari de sânge în caz de leziuni, prin coagulare. Funcționarea deficitară a oricărei componente a sistemului circulator – inimă, artere, vene și capilare – poate provoca simptome precum amorțeală, furnicături, crampe musculare, oboseală, ulcere la nivelul picioarelor și vene varicoase. De obicei, medicii recomandă medicamente în cazul bolilor circulatorii, însă e nevoie și de adoptarea unei diete sănătoase care să conțină cât mai multe din următoarele alimente.

Alimente care îmbunătățesc circulația sângelui

Sfeclă roșie

Sfecla roșie este bogată în nitrați, pe care organismul îi transformă în oxid nitric. Oxidul nitric ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind astfel circulația. Potrivit studiilor, consumul de suc de sfeclă roșie poate reduce tensiunea arterială și inflamația de la nivelul vaselor de sânge, îmbunătățind în același timp performanțele fizice și oxigenarea țesuturilor musculare.

Pește gras

Peștele gras, precum somonul și macroul, reprezintă o sursă excelentă de acizi grași omega-3. Aceștia stimulează eliberarea de oxid nitric și împiedică agregarea plachetară, reducând astfel riscul de formare al cheagurilor de sânge. Un studiu din 2022 a arătat că 2-3 grame de omega-3 pe zi – care se regăsesc în 100 -150 grame de somon sau macrou – pot reduce atât tensiunea arterială sistolică, cât și pe cea diastolică.

Citrice

Fructele citrice, cum ar fi portocalele, lămâile și grapefruitul, sunt bogate în antioxidanți și flavonoide, care pot îmbunătăți circulația sângelui și funcția vaselor de sânge. Consumul de fructe citrice poate reduce tensiunea arterială și rigiditatea arterelor, favorizând producția de oxid nitric, potrivit cercetărilor.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău