Ce rezerve de petrol și gaze are Republica Moldova
-
14 Decembrie 2023 13:02
Guvernul a decis inițierea procesului de preluare a controlului asupra infrastructurii și zăcămintelor de gaze din Victorovca, raionul Cantemir, și de țiței de la Văleni, raionul Cahul.
cabinetul de miniștri a decis să transmită responsabilitățile directe pentru gestionarea acestor resurse către APP. În aceeași ordine, se intervine cu un proiect de modificare a legii, astfel încât să se acorde dreptul de exploatare a zăcămintelor subterane către Întreprinderea de Stat Expediția Hidro-Geologică din Moldova „EHGeoM”, scrie mold-street.com.
Ce rezerve de gaze și petrol avem
În documentul publicat de Guvern se menționează că anterior o comisie guvernamentală a constatat că primele cercetări geologice în zona de sud a Republicii Moldova au fost efectuate în anii 1947-1955, după care – în anii 1958-1971 și 1995 - prezent.
Astfel, în epoca sovietică au fost cercetate și descoperite zăcămintele de țiței Văleni și de gaz natural Victorovca.
Zăcământul de țiței Văleni a fost cercetat în anul 1957-1959, fiind constatate rezerve de categoria C1 volum de 901.000 tone de petrol, iar din acestea – exploatabile 272.000 tone.
Datele statistice oficiale arată că, în anii 2018-2022, de acolo au fost extrase în medie câte 5.000-7.000 tone de petrol pe an, ceea ce ar acoperi mai puțin de un porcent din consumul de produse petroliere al țării.
Zăcământul de gaze naturale Victorovca a fost cercetat între anii 1963-1966, fiind constatate rezerve în volum de 345,9 milioane metri cubi, constată APP. Anterior autoritățile indicau rezerve de peste un miliard de metri cubi de gaze la Victorovca și în alte părți.
„Zăcământul de gaze naturale Victorovca nu a fost aprobat de către Comisia de stat pentru rezerve de substanțe minerale utile, din motivul cercetării insuficiente”, precizează APP.
Cu toate acestea, de acolo sunt extrase gaze care sunt livrate consumatorilor din localitate. Volumul extracției de gaze este însă extrem de mic – de până la 100.000 de metri cubi pe an – încât acesta nici nu este reflectat în statisticile oficiale.
Lucrări de cercetare geologică în sudul Moldovei, cu scopul extragerii de țiței și gaze naturale, inițiate în epoca sovietică, au fost conservate după ce în anii ’70 ai secolului trecut, deoarece în Siberia au fost descoperite zăcăminte uriașe de hidrocarburi.