CE recomandă statelor membre să reevalueaze vizele de scurtă ședere eliberate deja cetățenilor ruși

  • 10 Septembrie 2022 13:50
CE recomandă statelor membre să reevalueaze vizele de scurtă ședere eliberate deja cetățenilor ruși

Comisia Europeană a prezentat vineri orientări pentru a sprijini consulatele statelor membre să gestioneze cererile de viză de scurtă ședere depuse de cetățenii ruși, informează comunicatul oficial.

Potrivit instituției europene, având în vedere riscurile sporite în materie de securitate cu care se confruntă UE în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, consulatele ar trebui să efectueze o evaluare strictă a riscurilor de securitate. Acest lucru ar putea avea drept rezultat refuzul acordării unor vize, precum și revocarea unor vize deja emise. Solicitanții ruși care călătoresc din motive neesențiale vor avea de parcurs, de asemenea, un proces mai lung și mai complex de depunere a cererilor.

Orientările vor asigura o abordare comună și coerentă la nivelul consulatelor. UE va rămâne deschisă solicitanților de viză ruși care călătoresc în scopuri esențiale, inclusiv, în special, membrilor de familie ai cetățenilor UE, jurnaliștilor, dizidenților și reprezentanților societății civile.

De asemenea, orientările au fost publicate în urma acordului politic la care au ajuns miniștrii afacerilor externe în cadrul reuniunii lor informale din 31 august privind o cale de urmat comună și coordonată în ceea ce privește eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși și după ce Consiliul UE a adoptat, vineri, o decizie de suspendare a Acordului UE-Rusia de facilitare a eliberării vizelor, lăsând statelor membre o marjă largă de discreție și posibilitatea de a exercita un control mai aprofundat în ceea ce privește procesarea cererilor de viză de scurtă ședere depuse de cetățenii ruși.

„A fi turist în UE nu este un drept fundamental. Prin orientările de astăzi, statelor membre li se recomandă să verifice în detaliu și să controleze strict cererile de viză depuse de cetățenii ruși. Vizele ar trebui refuzate în cazul în care consulatele identifică riscuri în materie de securitate. Consulatele ar trebui, de asemenea, să acorde o prioritate mai scăzută solicitanților care doresc să călătorească în UE din motive neesențiale. UE va rămâne deschisă celor care trebuie protejați, cum ar fi jurnaliștii, disidenții, activiștii pentru drepturile omului și persoanele care călătoresc din motive familiale”, a declarat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Un proces mai lung și mai complex de depunere a cererilor

Consulatele își vor putea adapta procedura de gestionare a cererilor de viză de scurtă ședere depuse în Rusia – utilizând pe deplin posibilitățile prevăzute în normele UE privind vizele – pentru a asigura un control mai riguros al cererilor, având în vedere riscurile sporite la adresa securității și ordinii publice ale statelor membre ce decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Faptul că autoritățile ruse au expulzat o bună parte din personalul consular și diplomatic al statelor membre determină, de asemenea, adaptarea procedurii de cerere de viză, întrucât consulatele funcționează cu capacități semnificativ mai reduse.

În acest context, consulatele pot lua următoarele măsuri:

  • Prioritate scăzută pentru călătoriile neesențiale – Consulatele ar trebui să acorde o prioritate mai scăzută solicitanților care nu au un motiv esențial de a călători, cum ar fi turiștii, atunci când atribuie programări pentru vize.
  • Prelungirea perioadei de luare a deciziilor cu privire la cererile de viză – Consulatele ar putea prelungi până la 45 de zile perioada de luare a unei decizii cu privire la cererile de viză (față de 15 zile în cazuri obișnuite), astfel încât să se poată efectua verificări mai amănunțite ale cererilor depuse de ruși.
  • Solicitarea de documente justificative suplimentare – Consulatele statelor membre ar putea solicita documente suplimentare în afara listei standard, pentru a asigura un nivel ridicat de control, în special în cazul unor posibile amenințări la adresa ordinii publice și a relațiilor internaționale.

Un control sporit al cererilor de viză și al vizelor existente

Având în vedere actuala situație în materie de securitate, consulatele statelor membre ar trebui să supună unui control deosebit cererile de viză de scurtă ședere depuse de cetățenii ruși, pentru a decide dacă acestea nu reprezintă o amenințare asupra politicii publice, a securității interne sau a relațiilor internaționale ale oricărui stat membru. În acest caz, viza ar trebui refuzată, întotdeauna pe baza unei evaluări individuale. Statele membre ar trebui, de asemenea, să refuze acordarea vizei în cazul în care există îndoieli cu privire la intenția solicitantului de a părăsi teritoriul UE la expirarea vizei, transmite caleaeuropeana.ro.

În mod similar, statele membre ar trebui, de asemenea, să aibă o abordare strictă atunci când reevaluează vizele de scurtă ședere valabile deja eliberate cetățenilor ruși. Statele membre ar trebui să revoce o viză deja eliberată în cazul în care devine evident că nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru eliberare, de exemplu deoarece se consideră că titularul vizei reprezintă în prezent o amenințare la adresa securității.

Statele membre ar trebui să se abțină de la eliberarea de vize cu intrări multiple cu un termen de valabilitate lung, deoarece este posibil ca cetățenii ruși să nu îndeplinească pe termen lung condițiile pentru a intra în UE, având în vedere instabilitatea economică, măsurile restrictive și evoluțiile politice din Rusia. În astfel de cazuri, statele membre ar trebui să ia în considerare eliberarea de vize cu o singură intrare sau cu o perioadă de valabilitate mai scurtă.

În conformitate cu normele UE privind vizele, un stat membru poate solicita, de asemenea, să fie consultat înainte ca un alt stat membru să elibereze vize cetățenilor ruși, din cauza amenințărilor la adresa ordinii publice, a securității interne sau a relațiilor internaționale. Statul membru consultat poate obiecta cu privire la eliberarea unei vize Schengen unui cetățean rus, în mod individual. În cazul în care se eliberează, viza ar urma să fie limitată la teritoriul statului membru emitent și să nu acorde acces la întregul spațiu Schengen. 

UE va rămâne deschisă anumitor categorii de solicitanți de viză ruși care călătoresc în scopuri esențiale, inclusiv, în special, membrilor de familie ai cetățenilor UE, jurnaliștilor, dizidenților și reprezentanților societății civile. Orientările oferă explicații statelor membre în legătură cu utilizarea posibilităților existente pentru a soluționa cererile de viză în astfel de cazuri. În temeiul normelor privind vizele, statele membre pot decide, de exemplu, să reducă sau să renunțe la taxa de viză în anumite cazuri, ceea ce ar putea contribui la facilitarea călătoriilor jurnaliștilor, disidenților, elevilor, studenților și cercetătorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău