Ce proiecte care prevăd măsuri pentru creșterea eficienței energetice și a producerii de energie au fost aprobate de Guvern
-
22 Iulie 2022 12:33
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o serie de proiecte care prevăd măsuri pentru creșterea eficientei energetice și a producerii de energie. Acestea cuprind o serie de acțiuni pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor la energie asupra populației, protecția, în special a grupurilor cele mai vulnerabile.
Guvernul a aprobat majorarea cotelor de capacitate pentru instalațiile fotovoltaice montate pe terenuri până la valoarea de 120 de MW. Noile modificări vor contribui la creșterea producerii proprii de energie, asigurarea dezvoltării durabile, ameliorarea schimbărilor climatice și atragerea investițiilor într-o perioadă relativ scurtă de timp. Decizia vine ca urmare a interesului sporit pentru instalațiile solare, manifestat de investitori, în special pentru cele fotovoltaice pe terenuri. În prezent, sunt depuse 144 de cereri la instalații fotovoltaice pe clădiri cu o capacitate de 111,2 MW, precum și 21 de cereri cu o capacitate de 10,56 MW.
Tot astăzi, cabinetul de miniștri a aprobat Programul de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii. Astfel, IMM-urile vor putea beneficia de finanțare nerambursabilă de 50% din investiția pentru retehnologizarea afacerilor și implementarea măsurilor de eficiență energetică precum automatizarea procesului de producție; robotizarea producției; modernizarea liniilor tehnologice existente; soluții IT pentru gestionarea liniilor de producție; reutilarea cu echipamente performante. Finanțarea nu va depăși suma de 2 milioane de lei per beneficiar.
De asemenea, statul va oferi întreprinderilor mici și mijlocii finanțare nerambursabilă de 50% pentru investiții în utilaje, echipament și instalații de producere a energiei regenerabile, care vor asigura reducerea consumului de energie electrică cu cel puțin 15% față de consumul existent. este vorba de panourile solare cu sistem de încălzire; panourile fotovoltaice pentru producerea curentului electric; mini instalații eoliene pentru producerea curentului electric; utilaj și echipament tehnologic pentru producerea biogazului; utilaj și instalații pentru încălzire termală. Acest program urmează să ajute sectorul ÎMM să-și sporească competitivitatea și productivitatea, prin înlocuirea echipamentelor învechite cu cele moderne.
Guvern a aprobat în ședința de azi Planul național de acțiuni pentru atenuarea crizei energetice și a impactului creșterii prețurilor la energie asupra populației vulnerabile. În acest sens vor fi create Fondul de reducere a vulnerabilității energetice și Fondul pentru eficiență energetică în clădirile rezidențiale. Au fost introduse măsuri suplimentare pentru creșterea rezilienței consumatorilor și atenuarea efectelor unor potențiale crize energetice viitoare, prin perfecționarea mecanismelor pieței de energie electrică și facilitarea creșterii eficienței energetice în sectorul rezidențial, precum și acordarea compensațiilor la energie în factură pentru consumatori, în dependență de gradul de vulnerabilitate a acestora.
Un sprijin financiar suplimentar pentru a diminua consecințele crizei energetice este oferit de UE, în valoare de 75 de milioane de euro.