Ce poate învăța Austria de la Republica Moldova. Exemplul unui europarlamentar român, care desființează argumentele Vienei
-
08 Decembrie 2022 12:16
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan acuză Austria că se întoarce împotriva UE, blocând aderarea României la Schengen cu argumente care nu au susținere. Eurodeputatul transmite Vienei că poate învăța de la Republica Moldova care a primit de zece ori mai mulți refugiați decât cei invocați de Austria și a rămas fidelă principiilor europene, chiar nefiind membră UE, scrie hotnews.ro.
Postarea lui Siegfried Mureșan:
- „Republica Moldova a primit anul acesta 700.000 de refugiați din Ucraina, dintre care aproape 100.000 s-au mutat temporar în Moldova, locuind în marea lor majoritate în casele oamenilor. Moldova are o economie de 36 de ori mai mică decât Austria. Viena singură are un PIB de 7 ori mai mare decât PIB-ul Moldovei.
- Moldova nu este în Uniunea Europeană ca Austria și nu se bucură încă de toate beneficiile economice de care se bucură Austria că stat membru.
- Cu toate acestea, deși s-a confruntat cu o criză majoră a refugiaților din Ucraina, Moldova nu s-a întors împotriva UE și a statelor membre. Din contră, a întins o mană Uniunii Europene. Iar cu ajutorul primit din partea noastră și cu resursele proprii limitate pe care le are, Moldova a gestionat cu mare succes criza refugiaților făcând un serviciu întregii Uniuni Europene, inclusiv Austriei.
- Austria poate să învețe de la Republica Moldova. Orice criză de securitate cu care ne confruntăm la nivel european o soluționăm doar dacă suntem uniți și cooperăm, nu acționând împotriva intereselor altor state europene.”
Aderarea României la Schengen este astăzi pe ordinea de zi a Consiliului JAI în care țara noastră intră cu sprijinul a 26 de state membre ale UE, însă cu veto-ul Austriei. Șansele unei răsturnări de situație aproape că nu există, în condițiile în care, în seara dinaintea reuniunii atât ministrul austriac de Interne, cât și cancelarul au transmis că nu au niciun motiv să se răzgândească, invocându-i pe cei 75.000 de migranți ilegali din Austria care nu au fost înainte înregistrați în nicio altă țară UE.
Decizia în Consiliul JAI se ia cu unanimitate.