Ce poate însemna Brexit pentru fotbalul britanic

  • 13 Septembrie 2019 14:30
Ce poate însemna Brexit pentru fotbalul britanic

Consecințele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană pot avea un impact asupra primei ligi engleze de fotbal, poate cea mai puternică din lume, în timp ce Federația engleză speră că acest Brexit va da un impuls echipei naționale a Albionului, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Regatul Unit ar trebui să părăsească UE pe 31 octombrie, dar după ultimele noutăți ar putea fi amânat. Premierul britanic Boris Johnson se arată optimist în privința unui acord între Londra și Bruxelles, dar nu exclude nici posibila ieșire din Uniunea Europeană fără acord, în ciuda deciziei parlamentului britanic.

În acest timp, cluburile de fotbal din Anglia și Scoția urmăresc situația și se întreabă ce se va întâmpla în viitor.

În sezonul trecut al cupelor europene, ambele finale au fost integral engleze: Liverpool a învins-o pe Tottenham în finala Ligii Campionilor, iar Chelsea a întrecut-o pe Arsenal în finala Europa League.

Premier League, în consultare și ligile engleze inferioare și cu liga scoțiană, a afirmat că ''Brexit-ul nu trebuie folosit pentru a slăbi echipele din fotbalul britanic sau pentru a afecta abilitatea cluburilor de a transfera jucători internaționali''.

Un Brexit fără acord ar avea consecințe negative pentru cluburile britanice pe piața transferurilor, subliniază dpa.

Care sunt regulile actuale pentru fotbaliștii non-britanici?
Toți jucătorii din țările UE au drept de muncă nerestricționat în Marea Britanie. Jucătorii din afara UE trebuie, însă, să îndeplinească criterii stricte pentru un transfer. Un jucător care vine în Premier League trebuie să aibă aprobarea federației engleze (FA). Jucătorii tineri din UE se pot transfera liberi de la vârsta de 16 ani, în timp ce transferurile jucătorilor tineri din afara UE sunt reglementate strict de către federația internațională - FIFA.

Cum decide FA să aprobe venirea jucătorilor?
Pentru a fi de acord cu transferul unui fotbalist care nu e cetățean UE și a recomanda un permis de muncă, acesta trebuie să fie, în general, un fotbalist de echipă națională. FA ia considerare un clasament al echipelor naționale pentru a decide ce număr de prezențe în echipa națională sunt necesare pentru un transfer, astfel că un jucător din Cote d'Ivoire (aflată în afara top 50) trebuie să joace constant pentru echipa națională, în timp ce un fotbalist din Franța, campioana mondială, are mai puține criterii de îndeplinit.

Ce s-ar putea schimba după Brexit?
Dacă Londra și Bruxelles nu vor ajunge la un acord legat de Brexit, aceleași restricții care se aplică în prezent jucătorilor din afara UE ar putea fi impuse și celor din Uniunea Europeană. Acest lucru ar face dificil pentru cluburile mai mici sau de ligi inferioare să transfere jucători străini. Va fi, de asemenea, mai greu de atras cei mai buni fotbaliști tineri în Marea Britanie.

Ar putea FA să ajute cluburile?
Federația ar putea lua măsuri în acest sens, dar până acum nu s-a arătat interesată, deoarece consideră că Brexit oferă o șansă de a impulsiona echipa națională. Președintele FA, Greg Clarke, și-a exprimat speranța că potențialele restricții vor însemna că doar jucători străini de clasă mondială vor veni să joace în Anglia, iar acest lucru va oferi o oportunitate tinerilor englezi să joace.

Ce consecințe ar avea Brexit pentru jucătorii britanici care evoluează în străinătate?
După Brexit, fotbaliștilor britanici nu le va fi ușor să se transfere în țările UE înaintea vârstei de 18 ani. Jadon Sancho, care s-a transferat la Borussia Dortmund la vârsta de 17 ani, de exemplu, nu ar putea să facă acest lucru în era post-Brexit. În cel mai rău caz, jucători ca Sancho ar putea să își piardă dreptul de muncă în UE în cazul unui Brexit fără acord.

Ce cred managerii despre Brexit?
Antrenorii din fotbalul britanic sunt în general sceptici în legătură cu Brexit-ul. Antrenorul lui Liverpool, germanul Juergen Klopp, crede că Brexit este o greșeală. ''Istoria a arătat întotdeauna că atunci când suntem împreună putem rezolva problemele'', a declarat pentru Guardian.
''Când ne despărțim, începem să ne luptăm'', a adăugat Klopp. În contrast, Neil Warnock, de la Cardiff City, echipă retrogradată în această vară din Premier League, a spus: ''Abia aștept să ieșim. La dracu' cu restul lumii''.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău