Ce modificări ar urma să sufere Codul Audiovizualului

  • 20 Mai 2015 18:42
Ce modificări ar urma să sufere Codul Audiovizualului

Codul Audiovizualului urmează fi modificat, noile prevederi obligând televiziunile să difuzeze programe cu caracter informativ și analitic doar de producție autohtonă, dintre care 80% ar trebui să fie în limba română.

Executivul a aprobat miercuri, 20 mai, „de principiu”, o serie de modificări în acest sens. Proiectul de hotărâre a stârnit polemici între miniștri, unii dintre ei menționând că acesta conține dispoziții contradictorii, în timp ce bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah a cerut amânarea adoptării modificărilor, pe motiv că acestea ar intra în contradicție cu legislația locală.
 
După câteva tentative, în care deputații nu au reușit să găsească o soluție de compromis, proiectul de modificare a Codului Audiovizualului a fost retras spre reexaminare și consultare. Astfel, potrivit noilor modificări radiodifuzorii și distribuitorii de servicii vor difuza integral programe informativ-analitice autohtone, dintre care 80% să fie în limba română, stipulări ce au generat reacții contradictorii printre membrii Cabinetului de Miniștri.

Potrivit viceministrului Justiției, Vladimir Grosu, mai multe prevederi ale proiectului sunt neclare, fapt ce va genera o neuniformitate în interpretarea legii.

„Sugerăm să fie introdusă o claritate. Pentru că în același aliniat, pe de o parte, se spune că televiziunile sunt obligate să difuzeze doar programe analitice autohtone, însă, în același timp, o altă frază din proiect spune că se permite difuzarea acestor programe produse în UE, SUA, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Aceste prevederi vor genera interpretarea neuniformă a legii”, a declarat Vladimir Grosu.

La rândul său, premierul Chiril Gaburici a cerut ca modificările să fie discutate cu reprezentanții televiziunilor, pentru a nu le fi cauzate prejudicii de ordin economic.

„Mai multe posturi locale de televiziune deja înregistrează scăderi din vânzarea publicității. Este bine să cerem prezența mai mare a produsului autohton. Dar trebuie să fie cumva fezabil din punct de vedere economic. Propunerea este să aprobăm de principiu și să le sugerăm autorilor să consulte reprezentanții din domeniu. Sunt de acord că trebuie să protejăm spațiul autohton dar asta nu înseamnă că trebuie să excludem produse bune”, a declarat Chiril Gaburici.

În același timp bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a cerut amânarea adoptării proiectului de modificare a Codului Audiovizualului și a cerut discuții suplimentare.

„Trebuie de discutat, de organizat mese rotunde. Noi la Comrat avem emisiuni în trei limbi. Aș ruga să fie consultată și legislația UTA ”Gagauz-Yeri”, pentru a nu pune televiziunea de la Comrat într-o situație dificilă”, a declarat Irina Vlah.

Pentru a intra în vigoare, noile prevederi din Codul Audiovizualului urmează a fi aprobate și de Parlament.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău