Ce mesaj le-a transmis premierul Maia Sandu potențialilor candidați la funcția de procuror general

  • 05 Octombrie 2019 16:07
Ce mesaj le-a transmis premierul Maia Sandu potențialilor candidați la funcția de procuror general

Premierul Maia Sandu îndeamnă potențialii candidați la funcția de procuror general să participe la concursul lansat de Ministerul Justiției.

Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, ea a scris că noile modificări la Legea procuraturii, prin care candidații la funcția de procuror general vor fi aleși de o comisie pe lângă Ministerul Justiției, va asigura că doar candidații integri vor accede în această funcție.

Lupta pentru o justiție adevărată în Republica Moldova nu va fi ușoară, însă fără a face ordine în acest domeniu nu avem viitor la noi acasă. În pofida rezistenței din partea celor care au transformat justiția într-o mașină de făcut bani, am reușit să modificăm legea pentru alegerea Procurorului General, astfel încât o comisie de experți formată pe lângă Ministerul Justiției să selecteze în mod transparent o listă scurtă din care Consiliul Superior al Procurorilor va alege viitorul Procuror General, așa cum cere Constituția. În așa mod ne-am asigurat că doar candidații integri, profesioniști vor avea șanse să ajungă în funcția de Procuror General”, a scris Maia Sandu.

Ea a încurajat potențialii candidați la funcția de procuror general să schimbe sistemul: „Știu că nu e ușor să faci dreptate în Republica Moldova. Știu că nu e ușor să repari un sistem putred, să treci peste toate piedicile întinse de cei interesați ca lucrurile să rămână așa cum sunt. O știu din propria experiență. Dar mai știu că viitorul țării noastre, viitorul tuturor cetățenilor depinde de cei care vor avea curajul să facă schimbarea în sistem”.

Concursul pentru funcția de procuror general a fost lansat pe 30 septembrie, după ce au intrat în vigoare noile modificări la Legea Procuraturii, care țin în special de introducerea unui filtru suplimentar la alegerea procurorului general.

Conform noilor prevederi ale legii, candidații pentru funcția de procuror general vor fi selectați de o comise condusă de ministrul Justiției, din care vor mai face parte experți naționali și internaționali în domeniu și un reprezentant al președintelui Parlamentului. Ulterior, candidații selectați de comisie vor fi propuși Consiliul Procurilor, care îi va înainta șefului statului un singur candidat. Până acum candidatul era ales de Consiliul Superior al Procurorilor.  

Documentul prevede și modificarea criteriilor pentru selectarea procurorului general, astfel încât la concurs să poată participa și candidații care au experiență în alte ramuri ale justiției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău